2011/08/23

Egy ok, amiért nem alszik a babaHa keresgélünk, rengeteg információt találunk arról, miért nem alszik a babánk éjjel. Egy újabbal szeretném bővíteni a repertoárt.
Az egy évesnél idősebb baba, illetve kisgyermek gyakran azért ébred olyan sokszor éjjel, mert ugyan egész nap szüleivel van, de előfordul, hogy ők még sem figyelnek rá teljesen.
Ez bárkivel megtörténhet, ha pl. ház eladás, költözés, munkahelykeresés, válás, új helyzetek lehetőségek jönnek, akkor a felsoroltakra koncentrál, azon gondolkodik szinte folyamatosan. Amennyiben játszás közben a gyermek mellett ülve még sem csak rá, és a játékra figyel anyja, apja, úgy a gyermek megérzi azt, és érzelmileg elhanyagolva érzi magát. Anya, apa mellette ül, de valójában mintha ott sem lenne, mintha hallani lehetne elméjének kattogását…
Ha ez napokon keresztül megismétlődik, akkor a gyermek kénytelen máskor behozni az elmaradást. Behozhatná délelőtt, de ekkor anyja vagy apja magában gondolkodik, így nem sikerül, ebéd, majd a délutáni alvás alatt sem, újabb ébrenlétben sem valósul meg a tényleges ráfigyelés, akkor nem marad más hátra, mint éjszaka követeli ki édesanyja figyelmét. Többször szopizik, vagy kér enni, inni, vagy sír fel anyja közelségéért. Nincs más hátra, mint most kielégíteni ezt a vágyát.
Jó megoldás lehet az, ha napközben abban az 1-2 órában, amikor a szülő intenzíven a babával játszik, akkor a gondolatait a játékra tereli. Tanácsos ennek szentelni ezt az időt, hagyja későbbre a hosszabb telefonálást, rádióhallgatást, TV nézést, barátokkal való beszélgetést.
Megéri. A kisgyermek értékelni fogja a változtatást, és ha csak ez volt a gondja, akkor kevesebbszer ébred!

1 megjegyzés:

  1. Az biztos, hogy a gyerekek érzékenyek az ilyen mulasztásokra és aki gyereket vállal az ugyanúgy törödnie is kell vele még ha ezer más dolog is van körülötte.

    VálaszTörlés