2010/04/26

3-6. hónaposak játéka és fejlesztése - mikor mi fejlődik

Fújjunk fel puhára néhány színes lufit, és akasszuk a szoba közepére, a lámpára. Négy-öt hónapos korától kezdve élvezi, ha odasétálunk vele a lufik alá, és megfújjuk őket, hogy mozgásba jöjjenek. A játékszer Plüssjátékok A csecsemőt elbűvölik az arcok, ezért nem unják meg soha a játék mackókat, babákat és más plüssfigurákat. E játékok révén a baba megtanulja a gondoskodást, a társas együttlétet, és azt, hogy hogyan kell gyengéden, szeretettel bánni valamivel.

Hangot adó játékok Hat-nyolc hónapos koráig élvezi a csörgőket, és a csuklóra húzható játékokat, pl. a csörgőkkel felszerelt karkötőt. Általában tetszik neki a sípoló játékszer, amelyet négy hónapos korától akár maga is megszólaltathat. Vonzzák a keljfeljancsi típusú babák is. Mi fejlődik a játék során? A szem-kéz koordináció és a hallás.

Labdák Amíg nem tudja egyedül gurítani a labdát, addig látóterén belül mi görgessük ide-oda a játékszert. Élvezni fogja, hát, még ha csörög, vagy csilingel is.

Foglalkoztató játékok Most, hogy a baba kezével nyúl a tárgyakért, és tapintással felfedezi azokat, a kiságyra szerelhető babafoglalkoztatók egyre izgalmasabbak lesznek számára. Ide sorolhatók a játszószőnyegek is, melyet ebben a korban élveznek a legjobban, de természetesen nem feltétele gyermekünk fejlődésének.

Könyvek Már három hónapos kortól nézegethetünk a babával rövidebb könyveket, amelyekben élénk színű, egyszerű rajzok vannak. Bár ekkor még a szülő lapozza a könyvet, a baba is be akar majd kapcsolódni a tevékenységbe, ezért célszerű tábla vagy szövetkönyveket választani. A műanyag bevonatú pancsolókönyvek jó szolgálatot tesznek a kádban. Milyen területek fejlődnek a könyv nézegetés során?

A látás, a beszédfejlődés, és az érzelmi fejlődés.

Ez a három hónap csodálatos alkalmat kínál a babával való együtt játszásra, mert a kicsi élvezi, hogy a közelünkben lehet, ugyanakkor lubickol az új dolgok felfedezésében. Az érzékszervek fejlesztése Ujjunkra húzható vagy kesztyűs bábokkal játszunk el neki egyszerű történeteket, vagy mondókákat. A kukucs játékokon nagyokat szoktak kacagni, egészen addig, míg bele nem fárad. Négy hónapos kortól kezdve a dobozból előugró bohóc már tetszik a csemeténknek, mert élvezi a meglepődés és a várakozás élményét. Mi fejlődik a játék során? Ok-okozatról való tudás, hallás, látás, tárgyállandósság.

Számtalan egyszerű játékot játszhatunk a babával. Pl. építőelemből tornyot rakhatunk, és hagyjuk hadd döntse le. E közben azt is megfigyelheti, hogyan épül fel a torony.

Kommunikáció Amikor a babával beszélünk, szüntessük meg a háttérzajt (TV, rádió stb.), mert nehezére esik kiszűrni a háttérzajból a mi hangunkat. Forduljunk oda hozzá, mivel arckifejezésünk támpontot ad neki a szavak megértésében. Nézzünk a szemébe – ezzel tovább fenntarthatjuk a figyelmét, és szavaink értelme is jobban eljut hozzá. A „nyugi cumi” használatát lehetőleg mellőzzük, legalább is akkor, amikor ébren van. Olvassunk neki. Hallgassunk zenét, vagy énekeljünk neki. Felhasznált irodalom: Dr. Carol Cooper: A baba fejlődése – Lépésről lépésre GABO Kiadó 2006, 68-71. oldal Kismama magazin 2008. 01. 28. ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése