2010/12/08

A Hold hatása anyára és gyermekre



Az utóbbi évtizedekben a geofizikusok egyre világosabban látják, hogy az űr és a Föld természeti folyamatai összefüggenek. A naptevékenység ritmusai szerint váltakoznak az esős, aszályos időszakok, napkitörések hatására sokszor ciklonok, orkánok, tájfunok söpörnek végig a Földön.
A régi időkben, de még dédszüleink, nagyszüleink idejében is, főleg a városon kívül élők számára, fontos volt a természet megfigyelése, azzal kölcsönhatásban élni. Akár legyen az a bolygók, a csillagászat, akár a természetben megtalálható gyógynövények, vagy az állatvilágban felismert összefüggések.
A mezőgazdaságban és az állattenyésztésben már nagyon régóta ismeretesek az asztrológiai természetű megfigyelések, a Hold erejének tisztelete. A fakivágások (a fa vízmegtartó erejére gondoljunk ilyenkor), vagy akár a szőlő metszésének, ültetésének legoptimálisabb időpontjának kiválasztásában lehet segítségünkre a megfigyelés. Az állattartók is fontos szerepet tulajdonítottak a Holdnak pl. a tehén vemhességének ideje is pontosan 10 holdhónap.

A Hold nehézségi erőtere kelti a legjelentősebb földön kívüli gravitációs erőhatásokat. Nemcsak az óceánok hatalmas víztömegét képes mozgásba hozni, hanem kimutatható általa a földkéreg és a légköpeny hullámzása is. A Hold ár-apálykeltő hatása is egyértelműen bizonyított. A világ több pontján New Yorkban, Genfben,…. folyamatosan kutatják a bolygók, emberekre és a természetre gyakorolt hatásait.

Ma már a Holdnak számtalan olyan hatását ismerjük, amely testi, lelki, fizikai állapotunkat befolyásolva gyakorol ránk kedvező vagy épp kellemetlen hatást.

A Hold első fázisa: az ÚJHOLD, amikor az égitest éppen a Nap és a Föld közé áll, arca teljes sötétségbe borul, s különlegesen erős hatással van minden élő szervezetre. Ekkor fizikai síkon javul a test teljesítő ereje, kreatívabbnak érezzük magunkat, akaratunk és kitartásunk is fokozottabb, mint máskor. Aki azt tervezi, hogy leszokik a dohányzásról, vagy egyéb káros szenvedélyéről, akkor lehet a legeredményesebb, ha ezen a napon kezd új életet. Újholdkor minden teher, a lelki és fizikai salakok is gyorsan távoznak tőlünk, ezen a napon a legnagyobb a szervezet méregtelenítési készsége. Kiváló indítás egy böjt megkezdésére, vagy egynapos tisztítókúrára, mert ekkor csökken az éhségérzet és a víz is gyorsabban távozik a szervezetünkből. Ilyenkor érdemes a félelmekre, titkokra, a vágyakra összpontosítani, feltárni rejtett oldalunkat és elűzni az esetleges rosszat. Az érzelmekre nézve is pozitív ez a nap, sikerrel lehet feléleszteni kihűlt, vagy megszakadt kapcsolatunkat régi kedvesünkkel.

A második szakasz: a NÖVEKVŐ HOLD, /”D” betűt formáz/ ami ebben a két hétben történik, kétszeres erővel hat az építés, megerősítés érdekében, kedvező ideje a változtatásnak, újításnak, régóta halogatott lépés megtételének. Ekkor érdemes üzleti, anyagi, érzelmi változásokat létrehozni, gyarapítani. Most érdemes új kapcsolatot, lakóhelyet, munkahelyet keresni, véghezvinni egy költözést vagy életmód-váltást. Fizikai síkon ilyenkor az energiák befelé hatnak, a táplálkozást és növekedést célzó dolgok könnyedén végezhetők, a hízásra hajlamos emberek kikerekednek. Ad, befogad, felépít, energiát tárol, erőt gyűjt, védelemre és pihenésre hív. A sérülések és műtétek utáni gyógyulás menete azonban kedvezőtlen, ahogy nő a hold úgy csökken az operációk sikerességének és a hegek gyógyulásának esélye.

A harmadik periódus: a TELIHOLD, számos hiedelem és babona főszereplője /a Hold és a Nap a Föld átellenes oldalain vannak/. Ekkor érünk testi és szellemi teljesítőképességünk csúcsára. Nagy hatással van érzelmeinkre, lelkünkre. Szellemi értelemben ez a szakasz az önmegvalósítás ideje, így olyan vágyaink valóra váltását érdemes erre a napra időzíteni, amelyek sok tartást és energiát igényelnek részünkről. Remekül működhet ezen a napon minden jóslás, de nem érdemes komoly döntéseket hozni, mert meggondolatlanná is válhatunk. Sajnos Teliholdkor négyszeresére növekszik a gyilkosságok száma, jóval több a közlekedési baleset, öngyilkosságok, epilepsziás rohamok, a mániás depressziós tünetek is fokozódnak. Több kutató véleménye szerint ezek a jelenségek részben azzal magyarázhatóak, hogy a Hold dagálykeltő hatása miatt a sejtekben, szövetekben megváltozik a biológiai só-víz háztartás egyensúlya, másrészt a telihold okozta Föld mágneses változások közvetett hatása is számításba jöhet. De ne csak rossz dolgokra gondoljunk. A nők havi ciklusának alakulásában is nagy szerepe van a Holdnak. A születési arány is megnő ilyenkor és ekkor csúcson jár a fogamzáskészség is. Testi síkon javul az ásványi anyag felszívódás, így ekkor érdemes pld. sósfürdőt venni, ugyanakkor a vérzékenység ilyenkor fokozódik, a sebek erősebben véreznek.

Az utolsó fázis: a FOGYÓ HOLD, /”C” betűt formáz/ mely az elme lecsillapodásának ideje, a megpihenés, töltődés, befelé fordulás és önvizsgálat szakasza. Ekkor az energiák kifelé hatnak, szinte minden házimunkát könnyebb elvégezni, minden olyan dolog könnyedén és tartósan megy, amely a tisztulást, a megszabadulást jelöli pld. lomtalanítás, selejtezés, érzelmi vagy fizikai szennyesünktől való megszabadulás. Kimos, kiizzad, szárít, aktivitásra és energiafelhasználásra hív. Pld. a műtétek jobban sikerülnek, a betegségektől és panaszoktól könnyebben megszabadulhatunk. A kilók gyorsabban és könnyebben tűnnek el rólunk, a méregtelenítés is hatásosabb, ilyenkor kell a diétát megkezdeni, és ajánlott szaunával is ráerősíteni a salaktalanításra.

A hold az állatövben: Tudjuk, hogy amíg a föld 1 év alatt járja teljesen körül a napot és minden csillagjegyben 1 hónapot tölt, addig a hold közel 28 nap /27nap 7óra 43perc/ alatt kerüli meg a földet és egy csillagjegyben 2-2,5 napig időzik. Hogy a hold éppen melyik zodiákus jelben tartózkodik, azt az un. HOLDNAPTÁRBÓL lehet megtudni. Az a 12 különböző erő, amely a hold állatövben való állásához társul nem érezhető olyan közvetlenül, mint a holdtölte, de a növényekre, állatokra, emberekre gyakorolt hatása pl. testre, egészségre, kerti munkákra felismerhető.

A test minden zónáját egy bizonyos állatövi jegy uralja /lásd: holdnaptár/
Minden, amit az ember annak a testi régiónak a jólétéért tesz, amelyet az a jegy irányít, amit a hold éppen átszel, hatékonyabb, mint más napokon. Kivéve a sebészeti beavatkozásokat!
Minden, ami azt a testi régiót, amit az a jegy irányít, amelyet a hold éppen átszel, különösen terheli vagy igénybe veszi, károsabban hat, mint más napokon./a sebészeti beavatkozásokat az illető szerven vagy testrészen ilyenkor, ha lehet, mellőzni kell/ tehát amely jegybe belép a hold erősebb befolyás /jó és rossz/ éri a test azon területét, amit a jegy ural!

Az ókori bölcs Hippokratész is arra hívta fel a gyógyítók figyelmét, hogy a Hold állása jelzi az egyes műtéti beavatkozások veszélyeit, és kihat a gyógyulás folyamatára is. Elmélete szerint az egyes csillagjegyekhez tartozó testrészek fokozottan érzékenyek abban az időszakban, amikor a Hold az adott zodiákusban tartózkodik. Javaslata szerint azokat nem szabad akkor operálni, mert nagyobb a komplikációk veszélye, és romlanak a gyógyulás esélyei.

Csillagjegyek és testrészek:
Kos –fej, koponya, arc, agy, epehólyag, mellékvese
Bika-nyak, tarkó, torok, mandula, gége, hangszalag, pajzsmirigy, középfül
Ikrek-váll, kar, légcső, tüdő felső része, csecsemőmirigy
Rák-nyelőcső, gyomor, máj, hasnyálmirigy, nyálkahártya, tüdő alsó része, női mell, méh
Oroszlán-szív, hát, gerinc, alkar, csukló, szem
Szűz-has, vékonybél, lép, rekeszizom, kézfej
Mérleg-derék, vese, bőr, női nemi szervek
Skorpió-alhas, vastag-és vékonybél, húgycső és-hólyag, férfi nemi szervek, belső elválasztású mirigyek, verejtékmirigyek, orr
Nyilas-csípő, comb, medence, keresztcsont, vénák, máj
Bak-térd, csontok, fogak, ízületek
Vízöntő-alsó lábszár, boka, gerincvelő, központi idegrendszer
Halak-lábfej, nyirokrendszer, tobozmirigy

Előzőek figyelembevételével tehát például: amikor a Hold a rák jegyben jár, várhatóan gyakoribb a gyomorégés, böfögés, tehát ajánlatos a könnyű kosztra odafigyelni. Az oroszlán napokon kerülni kell mindent, ami túlterheli a szívet és a keringést /túrák/, a mérleg napon a hólyag és vese melegen tartására kell ügyelni, a vízöntő a lábszárra, bokára hat, ezért gyakori lehet e napon a visszérgyulladás stb. A megélt tapasztalataink alapján még sok, a fentiekhez hasonló megfigyelések születhetnek. A természet, a hold ritmusával összhangban végzett munkánkat könnyebbé és kellemesebbé tehetjük, szervezeti panaszainkat csökkenthetjük.

Most gondoljuk át, hogy egy gyermek felnevelése során milyen egészségügyi, étkezési, emésztési gondok adódhatnak, és azok mennyire hozhatók kapcsolatba a Hold hatásaival.
- A korábban leírtakból már tudjuk, hogy az orvosi beavatkozás, / pld. a gyerekeknél igen gyakran előforduló mandula kivétele / nem eshet a bika, és főleg nem a telihold napjára, és amennyiben lehetséges a növő hold időszakát is kerüljük ki a műtéti időpont megbeszélésekor.

A táplálkozástudomány által még figyelmen kívül hagyott, a tudatunkból szinte eltűnt tényező, hogy nemcsak a holdfázisnak van jelentős befolyása az emésztésre, hanem a hold állatövben való állásának is.
- Észrevehető, hogy időnként vannak a gyerekeknek különös „nagyevő korszakai”. De ez a „kedv” többnyire csak néhány napig tart, van amikor a kenyérből, van hogy a zöldségből, gyümölcsből nem tudnak eleget enni. Ennek oka a hold állatövben való állása és egy-egy nap „táplálékminősége” közötti kölcsönhatásban kereshető.
Nézzük meg a holdnaptárt, készítsünk rövid jegyzeteket és idővel vonjuk le a következtetéseinket.
A „melegnapokon” a tűz elem, azaz a KOS,-OROSZLÁN,-NYILAS csillagjegy napoknak a táplálékminősége: a fehérje, ezek egyúttal „termésnapok” is, mert a növény termés része élvez kivételt.
Meg kell figyelnünk, hogy ezeken a napokon a sok, vagy a kevés fehérje, vagy a gyümölcs milyen hatással van a csemeténkre, ízlett-e neki az étel, vagy megfekszi a gyomrát. Ha a gyermek ritmusa úgy alakult ki, hogy a meleg napokon csak fehérje tartalmú ételekre, vagy gyümölcsre vágyik, olyan étrendet kövessünk. De, ha ezt nem viseli jól, akkor ellenkezőleg, ezen táplálékok csökkentésére kell figyelnünk e napokon.
A „hidegnapokon” a föld elem, azaz a BIKA,-SZŰZ,-BAK jegyeknek a táplálékminősége: a só, mely a vér táplálása szempontjából kedvező, de ha az orvos sószegény diétát javasol, akkor ezeken a napokon kétszeresen is vigyáznunk kell a só bevitellel. E napok növényi megfelelője a gyökér.
A „fénynapokon” a levegő elem, azaz az IKREK,-MÉRLEG,-VÍZÖNTŐ jegyeknek a táplálékminősége: a zsír, mely a mirigyrendszert látja el, e napok növényi része a virág.
A „víznapok” eleme a víz, jegyei: a RÁK,-SKORPIÓ,-HALAK, táplálékminősége a szénhidrát, növényi része a levél. Aki túlsúllyal küzd, e napokon kerülje a tésztát, süteményeket, különösen, ha a Hold növőben van.
Fontos tehát, hogy a test jelzéseit helyezzük vissza jogaikba, és bizonyos ételeket céltudatosabban tegyünk az asztalra!

A Holdhoz igazított táplálkozás gyermekeknek

- Gyerekbetegség, megfázás esetén többnyire étvágytalanok a kicsik, ne is erőltessük az evést. Semmi megterhelőt ne adjunk és ne a szokásos mennyiségben, mivel minden emésztési folyamathoz először is energiára van szüksége. Hagyjuk pihenni, erőt gyűjteni a szervezetét. A betegek diétájának kiegészítésére pld. a TÖNKÖLY a legalkalmasabb, melynek egészségi értéke és belső ereje magasabb a nemesített gabonafajtákkal összehasonlítva. Ellenáll a radioaktivitásnak és a környezeti mérgeknek, mert a magot több réteg /fedőlevél/ veszi szorosan körül. Azok a kisgyerekek, akiket kizárólag tönkölyliszttel és vízzel tápláltak, semmiféle hiánybetegséget nem mutattak, ellentétben a tejes táplálással.

- Ételallergiások számára nagyon fontos az a megfigyelés, hogy az allergiát okozó táplálék nem minden nap egyformán káros. A holdnaptár alapján gyorsan rá lehet jönni, hogy egy-egy nap hogyan befolyásolja az allergén anyagokat és azok hatásait. Próbáljuk ki az állatövi jegyek naptára segítségével elkészített étrend milyen színessé, változatossá varázsolhatja a konyhai munkát.

Korunkban bizony nem könnyű a hétköznapokat a hold ritmusához igazítani. A magán –és a hivatalos életnek alig van olyan folyamata, ami tekintettel volna a természetes jelzésekre, így jön létre a stressz sokféle formája /túl sokat, vagy túl keveset akarunk, nem megfelelő időpontban/. Testünk úgy válaszol, ha kényszerítjük, hogy folyamatosan semmibe veszi természetes ritmusait –a holdritmust, a bioritmust stb. Először /amíg még fiatalok vagyunk/ nem észleljük, de lassan felgyülemlik a sok kis impulzus és végül betegségbe torkollik, amelynek nagyon nehéz lesz megtalálni az okát. Lassúak a ritmusok megsértésének hatásai, lassanként mutatkozik meg a ritmusokkal összhangban folytatott élet pozitív hatása is. Ha naponta tíz percet gondolkodunk azon, hogy melyik hétköznapi tevékenységünket tudjuk összeegyeztetni a hold ritmusával, akkor biztosan találunk megoldást.

Remélem felkeltettem az érdeklődést és a jövőben a hold hatásainak ismerete, valamint a holdnaptár alkalmazása az életetek része lesz.

A figyelmet megköszönve, kívánok elsősorban sok türelmet, gyors sikert és jó szórakozást!

Gyimesi Ferencné /Zsuzsa/

Felhasznált irodalom:
Johanna Paungger-Thomas Poppe: Útmutató Hold c. könyve
Ezo Élet magazin II.évf. 10.szám: Holdhatások testre és lélekre c. cikk
Link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése