2019/02/01

Zárt Petevezeték - petevezetők lelki okai

A babaáldást akadályozó tünetek lelki okai közül nézzük meg a petevezetőket. 

Gyakori jelenségnek számít a petevezetők elzáródása, de szerencsére beavatkozással is és spontán is átjárhatóvá válhatnak idővel. 

Nagyon röviden a petevezetők feladata a lelki síkról nézve:
  • petevezető páros szerv —— minden páros szerv a társunkra utal - a környezetünkben szereplő legfontosabb emberre
  • a női szervek, méh, petesejt feladata a befogadás
A petevezetők elzáródásának lelki okai
  • Ha a nő inkább dominánsabb, mint befogadó 
  • Ha nehezen tolerálja a férj határozottságát, akaratát, véleményét
  • Ha nehezen viseli a férj családjának körülményeit: pl. anyós határozottságát - szókimondóságát, exfeleséget, korábbi kapcsolatból való gyerekeket, azaz a nevelt gyerekeket, a férj korábbi adósságait, viselt dolgait stb.  
Akkor védekezésképen bezárja a petevezetőket tudatalatt, így megakadályozva azt, hogy számára kényelmetlen helyzetben hozzon világra babát. 

Gyulladt petevezeték lelki oka és hydrosalpinx lelki oka
Amennyiben már tudatos szinten jelen van elmérgesedett konfliktus, ott begyullad a petevezeték és hydrosalpinx alakulhat ki. Hiszen, ha hosszabb ideje fennáll az érzelmi belső konfliktus, akkor előbb-utóbb a testre is kihat, ami begyullad. A gyulladás lelki okai a helyzet elleni tudatalatti lázadás - minden tünet vonatkozásában egyaránt. 

Sokszor újonnan érkezve 
pl. új feleségként változtathatatlannak tűnő helyzet fogad. Gondoljuk csak el új anyósunk a fia korábbi feleségét pártfogolja helyettünk és hosszú időnek kell eltelnie, mire minket is meg akar ismerni. A válás folyamata legtöbbször utóhullámokat ver, melynek eredményeképpen a volt feleség, a párunk meglévő gyerekeinek a megléte - függően attól milyen korban vannak - szintén nehezítő helyzeteket teremthet. A felsoroltak mind olyan nehéz témák, amikről nem biztos, hogy eleinte szót lehet ejteni barátnőként vagy új feleségként a párkapcsolatban. Így a hosszabb ideig tartó korlátozó élmény érzelmi sokkot válthat ki, ami óhatatlanul védekezést eredményez a nőben tudat alatt. 
vagy más esetben újonnan érkezve 
egy párkapcsolatba már berögzült élethelyzetek, szokások fogadnak, és úgy érezzük a túl merev szabályok átalakításához kevesek vagyunk.
Vagy esetleg mi magunk alakítottunk ki korábban merev szokásokat, elvárásokat, és úgy érezzük a társunk esetleges domináns hozzáállásával betörhet fenségterületünkre, így jobb elővigyázatossá válni. 

Milyen helyzetek tartozhatnak ide? A teljesség igénye nélkül álljon itt pár. 

Amennyiben új feleség lettem:
  • Az új társam anyagilag még nem független a volt feleségétől
  • Egy cégben maradtak
  • A párunk ragaszkodik az előző barátnő vagy barátnőivel való rendszeres kapcsolattartáshoz
Amennyiben úgy érzem - függetlenül attól, milyen régóta vagyunk együtt a társsal
  • Hasonlóan édesapámhoz nem figyel rám annyit, mint amennyire én azt szeretném 
  • Úgy érzem sok mindenbe beleszól
  • Félő neki más a véleménye
Elővigyázatosság szempontjából az asszony bezárja a petevezetőt tudatalatt. 

Még persze sok mindent sorolhatnánk fel az összefüggésekre.

Na de mi a helyzet, amikor a műtét során eltávolításra kerülnek a petevezetők??

Sajnos többször találkoztam a munkám során e szomorú jelenséggel. Mind az élmény, mind a helyzet nagyon felkavaró egy asszony számára. 
Viszont minden esetben fény derült a mögöttes összefüggésekre, és utólag megérkezett a válasz is miért élt a Sors ezzel a lépéssel.

Eltávolított petevezeték lelki oka
Tapasztalatom szerint az eltávolított petevezetékeknél nem kerül az asszony döntési helyzetbe. Azaz, ha nem is akarná önként vállalni a társával járó nehézségeket, viszont ha babát szeretne meg kell tanulnia túllépni az eddigi sérelmein, kifogásain, ha tetszik, ha nem tetszik, túl kell lépnie. S amint béke érkezik a szívébe
  • elfogadás a határozott társsal szemben
  • elfogadás az odaadás feladatával szemben
  • megbocsátás a férj családja felé: anyós, nevelt gyerek, megnyugvás a férj előző kapcsolataival szemben stb. 
Akkor sikerül csak a lombik beavatkozás. Mert miért jönne a baba oda, ahol dúl a tudat alatt síkján, akár a megjelenő játszmázásokban a háború?!

Te miért, miben szoktál fújni a párodra vagy a családjára - amennyiben érintett vagy?

Perinatális szaktanácsadóként segítek a babaáldás elmaradás, várandósság nem kívánatos tüneteinek lelki vonatkozású értelmezésében. A Vár Rád a Baba programot vezetem, melyben 320 Baba érkezett. E szám hónapról hónapra nő, ahogyan sikerül feltárni a lelki összefüggéseket a meddőségi tünetek és a tünettel nem rendelkező párok történetében. A feltárás az az első lépés, de a lényeg, ha gondolatban, ha tudatosan foglalkozunk is velük. Hiszen, attól még, hogy pl. elolvastuk ezt az írást, még magától nem fog átjárhatóvá válni a petevezeték, előbb meg kell tudnunk fogalmazni a dühünket, - ami eltorlaszolta - (zárójelben megjegyezendő nem is biztos, hogy a jelen párunknál történt mindez), majd megdolgozva a témát el kell tudnunk jutni az őszinte megbocsátáshoz. 

Egyedül igen nehéz eljutnunk idáig, mert a sérelmeinkben fortyogunk, ilyenkor jól jön egy ehhez értő segítő, aki kívülről ránézve a történetre képes a párunkat s családját felmenteni, megvédeni a szemünk előtt, még ha egyet is ért velünk több mindenben. Hiszen, ha tényleg Babát szeretnénk a párunktól, nem jó módszernek ígérkezne, ha a segítővel közösen szidnánk a párunktól megörökölt bosszantó és fájdalmas helyzetet.  


A Vár Rád a Baba programban a Babáért folytatott munkában mindig sort kerítek a környezet szereplői felé való megbocsátásra, ha kell átvállalva a nem kívánatos szereplők védőügyvédjének a feladatát. Mert megértve azok viselkedését képesek leszünk a múlt fájdalmainak és sérelmeinek ellenére megbocsátani, és esélyt nyitunk a petevezetők átjárhatóságának. 

Mert ugye attól még, hogy átfújják, nincs garancia, hogy átjárható marad egy év múlva is...

Szeretettel ajánlom a Vár Rád a Baba program által érkezett babák történeteit. 


Írta: Petre Veronika, perinatális szaktanácsadó. Ez az írás csak a szerző engedélyével használható fel vagy közölhető máshol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése