2010/12/21

Táplálkozás holdkalendáriummal januártól decemberig



Aki szeretné használni életében a hold ritmusát, annak elsőként is egy holdnaptárra kell szert tennie, mely megmutatja a napi holdállásokat a mindenkori csillagjegyeknek megfelelően /pl. Elixír, Természetgyógyász magazinok, Internet/. Az ilyen naptár jól áttekinthető jelek alapján ad információt arról, mire is alkalmas igazán az adott nap. Továbbá azt is megmutatja, milyen étel fogyasztása ajánlatos aznap, így a fehérjéknek, a szénhidrátoknak és a zsíroknak egyaránt megvannak a maguk fogyasztásra különösen alkalmas időpontjaik. Emellett azt is ajánlatos figyelembe venni, melyik növényi részt mikor tanácsos enni.

A holdhoz igazított táplálkozásban megkülönböztetünk gyümölcs,- gyökér,- levél,- és virágnapokat, amelyeknek a tűz, a föld, a víz és a levegő elem felel meg.
Gyümölcsnapokon: /a hold a Kosban, az oroszlánban vagy a Nyilasban/ étkezéskor előnybe kell részesíteni azokat a növényeket, amelyeknek a gyümölcs a „fő szerve”. Idetartozik pld. a padlizsán, a paradicsom, a cukkini, az uborka, a kukorica, a pepperóni, a bab, a borsó, a tök, a cukorborsó, a patisszon, a dinnye stb.
Gyökérnapokon: /a hold a Bikában, a Szűzben, a Bakban/ a legjobb, ha gyökérzöldségeket eszünk, ezek pld. a hagyma, a fokhagyma, a répa, a burgonya, a karalábé, a fekete retek, a zeller, a hónapos retek, a cékla, a pasztinák stb.
Levélnapokon: /a hold a Halakban, a Rákban vagy a Skorpióban/ ajánlatos olyan növényeket enni, amelyeknek a levél a fő szervük. Ilyen pld. a kelkáposzta, a brokkoli, a cikória, a kínai kel, az édeskömény, a sárgarépa, a karalábé, a fejes saláta, a póréhagyma, a karfiol, a spárga, a spenót, a rukkola és a zsázsa.
Virágnapokon: /a hold az Ikrekben, a Mérlegben és a Vízöntőben/ azok a növények kerüljenek előtérbe, amelyeknek a virág a fő szervük. Ide tartozik többek között az oregánó, a menta, a zsálya, a kakukkfű, a lestyán, a citromfű, a kamilla, és a mályva.

Fogyás a holddal

Amennyiben a táplálkozásunk a hold fázisához igazodik, könnyebben és egészségesebben fogyhatunk. A „holddiéta” tulajdonképpen a táplálkozás átállítása. A kúra során nem kell éhezni, csak a táplálkozási szokásokat megváltoztatni rövidebb, vagy hosszabb időre. Fontos, hogy a diéta során teljes értékű táplálék kerüljön az asztalra. A gabonák közül a tönkölybúza a legnyerőbb. Ezen kívül sok vizet /szénsavmentes/ és édesítés nélküli gyógyteát kell inni, legalább napi 2-3 litert, méghozzá evés előtt vagy után /nem közben, hogy az emésztőnedvek ne hígítódjanak fel/.
A holdkúra alatt fokozottan figyeljünk testi-lelki reakcióinkra! Ha észleléseinket feljegyezzük, sokkal jobban tudatosabbá válik bennünk, mi történik, és közben hogyan érezzük magunkat, ez segít jobban megérteni a holdritmust.
A kúrát 2-3 nappal telihold előtt kezdjük, ekkor már együnk valamivel kevesebbet, mint egyébként szoktunk és a legutolsó étkezés időpontja ne legyen később 18 óránál.
A telihold napja egyébként ideális böjtnap! Régóta tudjuk, hogy a hagyományos, ősi böjtölő diéta a gyümölcsnap is, amikor kizárólag gyümölcsöt eszünk, és azt korlátozás nélkül fogyaszthatjuk. Méregteleníti a szervezetet, tartalmazza a megfelelő rostanyagokat, a beleket munkára készteti, a megfelelő folyadékmennyiséget, a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat beviszi a szervezetünkbe. E mellett nem okoz éhségérzetet, egészséges, nem tartalmaz zsírokat.
A fogyó hold kéthetes időszaka alatt normálisan étkezhetünk, hisz a test ilyenkor könnyebben szabadul meg a salak és méreganyagoktól, ennek mellékhatásaként pedig eltűnnek a fölösleges kilók, kedvezőbbé válnak az elengedés körülményei.
Ha gyomrunkat mindig csak kb. 2/3-ig töltjük meg, sokkal könnyebbnek fogjuk érezni magunkat lelkileg is, de ebben az időszakban a legutolsó étkezés ideje 16 és 17 óra közé essen.
Újhold előtt 1-2 nappal ajánlatos beiktatni egy zöldség-gyümölcs vagy valódi böjtnapot, mivel a test ebben az időszakban igen hatékony méregtelenítő munkára képes. A lúgos levek /pl. sárgarépa- és paradicsomlé/ újra egyensúlyba hozza a sav-lúg háztartásunkat. A felforralt forró víz kortyonként fogyasztva, szintén aktívan kiöblíti a mérgeket a szervezetünkből.
Növekvő hold idején feltétlenül együnk kevesebbet, mint szoktunk kb. 1/3-al! Ekkor a szervezetünk fokozottabban tárolja a tápanyagokat és könnyebb meghízni. Délután 15 és 17 óra között különösen sokat igyunk, és este 18 óra után már ne együnk semmit.

Aki a hold bölcsességére támaszkodik, az azonnal élvezheti ennek az előnyeit. Egyfelől a hold ritmusához igazított élet harmonikusabb életritmust ad és jobb közérzethez vezet, másfelől az ember megtanulja újra tisztelni a természet bölcsességét és összhangban élni a kozmikus törvényekkel.

/Felhasznált irodalom:
Természetgyógyász Magazin XVI.évf.11.szám: „A hold titokzatos ereje”
A Hold diétája/Női Portál/

Összeállította: Gyimesi Ferencné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése