2010/02/02

A tágabb család fontossága

Miért fontos a tágabb családi kötelék gyermekünk életében?
Tágabb családunk tagjainak nagy szerepe van. Az unokatestvérektől gyermekünk sok fontos szociális készséget tanul meg, és különleges szerepet játszanak az életébe, még akkor is, ha csak ritkán látják egymást. Ha tehetjük, többször adjunk lehetőséget a társulásra. A találkozások során új ötletet, viselkedési formát vesz át tőlük. A családi kötelék miatt az unokatestvérek erősíthetik az önbizalmát, társaságukban nem kell csemeténknek megvédenie magát, ezáltal kitárulkozhat, nem kell szerepet játszania. A családi kötelék ténye miatt nem kell megküzdenie a csoportba kerülés lépéseivel, pl. magát elfogadtatni stb.
Amennyiben mi magunk is felszabadultak vagyunk testvérünk társaságában, így biztosíthatjuk fiúknak, lányunknak az oldott légkört unokatestvérei között. Persze a fent leírtak nehezen valósíthatók meg akkor, ha haragban vagyunk testvérünkkel, és gyermekünk csak „kötelező”családi összejöveteleken látják viszont egymást. Ekkor ne várjuk el tőlük, hogy oldott barátság alakuljon ki közöttük.
Sok tágabb családban szoros kapcsolat alakul ki gyermekünk nagybácsija és nagynénije között. Előfordulhat, hogy szülöttünk szívesebben fogad el egy-egy segítő megjegyzést, kritikát tőlük, mint saját szülőjétől. Ennek oka, hogy a viszonyok mások, és nem él velük együtt.
Aztán ott vannak még a nagyszülők. Általában jellemző rájuk, hogy sokkal türelmesebbek, engedékenyebbek, sok időt szánnak unokáikra. Annak ellenére, hogy esetenként nagyon markáns véleményük lehet bizonyos dolgokról, mely esetleg alááshatja szülői tekintélyünket, gyermekünknek azt kell látnia, hogy tiszteljük szüleinket. Ha netán összetűzésbe kerülnénk velük, próbáljuk meg mihamarabb rendezni vitáinkat, mert szülöttünket nagyon felkavarja, és kedvezőtlenül befolyásolja a hosszú haragtartás a családban. A nagyszülők nagyon fontos szerepet játszanak gyermekünk életében a kezdetektől egészen a felnőtt korig. Egyfajta folytonosságot is jelentenek gyermekünk számára. Hagyományt és családtörténetet. Arról az időről mesélnek gyerekünknek, amikor mi szülők is kicsik voltunk. Sok öröm és ismeretforrás lehet számára, emellett elősegíti a generációk közötti kötődések megerősödést is.
Mindig emlékeztessük magunkat arra, hogy gyermekünk fejlődésében a család szerepe a legfontosabb, bármilyen változások történjenek is a szélesebb társadalomban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése