2011/09/24

A családi élet buktatói 5.


Annak érdekében, hogy felkészülhessünk a párkapcsolati és a családi élet buktatóira, leírom azokat az időszakokat, amelyekben ez lehetséges. Úgy gondolom, ha tudunk a lehetséges buktatókról, akkor felkészülhetünk rá, és nem esünk olyan könnyen bele, vagy legalább is megállapíthatjuk, hogy ez az amiről olvastam, és nem vagyok vele egyedül. Már más is átélte ezt, valószínűleg nekem is sikerül jól kikerülni belőle.

A Hill-féle normál krízisek:

1. Az újonnan házasodott pár családja

2. A gyermeket váró és a csecsemős család (0-1 év) 2/2. A kisgyermekes család (1-3 év)

3. A kisgyermekes család (3-6 év)

4. A kisiskolás gyermeket nevelő család (6-8 év)

4/2. Az iskolás gyermeket nevelő család (8-12 év)

5. A serdülőt nevelő család

6. A felnövekedett gyermeket kibocsátó család

7. A magukra maradt, még aktív szülők családja

8. Az inaktív, idős házaspár családja

A család minden életciklusának jellegzetes problémái vannak. De a felsorolt normál krízisektől függetlenül léteznek olyanok, amelyek folyamatosan jelen vannak, vagy csak időnként fordulnak elő.

Ilyenek pl.

  • A családtagok egyéni pszichés problémái: kisebbrendűségi érzés, szorongás, bűntudat, függőség, személyiségzavarok stb.
  • Aktuális konfliktusok: házastársak között, szülő-gyermek között
  • Anyós, sógornő kapcsolati zavarok
  • Társadalmi döntések, intézkedések családi szinten problémákat okozhatnak. Pl. munkanélkülivé válás, elszegényedés

4/2. Az iskolás gyermeket nevelő család (8-12 év)

A gyermek nyugalmas, harmonikus életszakasza a kisiskolás korban véget ér, mert változás áll be életében. Átalakul a külvilághoz is, és az önmagához fűződő viszonya is.

A praepubertás idő két korszaka

Az első, a higgadtabb időszak, mely 9-10 éves kor közé tehető. A gyerekek ilyenkor imádnak gyűjtögetni, egymással titkolózni. Barátságaik szenvedélyesen alakulnak.

A második a nyugtalanabb időszak, a 10-12 évesek tartoznak bele. Általában a gyermekek sértődékenyebbek, érzelmeik, olvasmányaik magukkal ragadják őket.

Társas kapcsolataikban is változás áll be. Már nagyobb arányban játszanak a lányok-lányokkal, a fiúk-fiúkkal, a csoportjaikban szigorú hierarchia alakul ki.

A testük is változásnak indul. A lányok menstruálni kezdenek, a fiúknál megtörténhet az első éjszakai spontán megömlés.

Nagyon fontos lenne ebben a gyermekek számára nehéz időben rendszeresen sokat beszélgetni. A szülőknek elmében és szívben is tudatosítania kellene a róluk való leválás folyamatát és szükségességét, és a serdülőkor megpróbáltatásaira való felkészülést.

A szülő-gyermek kapcsolat alakulása

A kamaszkor sikerességét meghatározza a szülő tudása és felkészülése!!! Amennyiben tudja a szülő, hogy miközben gyermeke egyre szemtelenebbé válik, egyre inkább keresi saját identitását, annál jobban szüksége van a biztos szülői szeretetre, a megértő, elfogadó háttérre, és azok konkrét megnyilvánulásaira.

Sajnos a szülők nagy része azonban megsértve reagál a gyermek önállóságra való törekvéseire, inkább kihátrál, a gyerekkel kevesebb időt tölt, hogy ne kelljen konfliktusba kerülnie vele, és így a helyzet rosszabbodik.

A korábbi rendezetlen testvérkapcsolat ebben az időintervallumban általában megjavul, főként a szolidaritás miatt. De az is előfordulhat, hogy pont amiatt távolodnak el a testvérek egymástól, mert, (sajnos a szülők gyakran esnek bele ebbe a hibába) ha a szülő nem bír az egyik gyerekkel, akkor megneheztel rá, elfordul tőle, „problémásnak” minősíti, és a másikhoz fordul, akit „bezzeg” gyermekké emel ki.

Néha váltakozik a bezzeg gyermek, és a problémás gyermek személye, attól függően mikor melyik szülöttel van gond. Azért folyamodik a szülő a címkézéshez, hogy igazolja magát elsősorban a külvilág előtt. Nem is a családjával, a nevelési módszereivel van a gond, hiszen van olyan gyermekük is, aki problémamentes, okos, ügyes.

Sajnos azon szülők, akik nem hallottak ennek káros hatásáról, nincsenek tisztában azzal, milyen sebeket okozhatnak csemetéjüknek.

A házastársi kapcsolat alakulása

Ez az időszak is igen megterhelő lehet, s nagy terheket ró a házastársi kapcsolatra. Ide tartoznak az iskolába járással együtt járó nehézségek, tanulási, magatartási gondok, stb.

Válni bármikor lehet – az emberek szerint – gyakran a fent említett gondok, és a 10-12 év alatt kiégett tűz miatt választják a szülők ezt az időszakot.

Az alábbi házastársi kapcsolatok két típusa vezet ebben a korban nagy gyermeknevelési problémákhoz:

· Az egymáshoz alig motivált szülők (kiégett kapcsolatban) a gyermekhez fordulnak szeretetért, és ki akarják sajátítani maguknak. Ezzel nehezítik, lehetetlenítik leválását, akadályozzák fejlődését.

· Az egymáshoz túl motivált szülők a gyermek számára elérhetetlenek, akkor, ha:

· Az örömkeresésben a szülők csak egymásra koncentrálnak, és nincs köztük helye a gyermeküknek.

· A szülők közt komoly konfliktus van, ezért nincs kedvük, türelmük, energiájuk a gyermekkel foglalkozni.

· Az egyik szülő a másik féltékenysége miatt nem férhet a gyermekhez.

Folytatás következik

Felhasznált irodalom: egyetemi jegyzet, Szabóné Kármán Judit: Családgondozás – krízisprevenció 2003, Medicina Könyvkiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése