2010/05/21

A család fejlődése

A család állandó mozgásban van, tagjai nőnek, fejlődnek, esetleg új tagok érkeznek a családba, mások kiválnak. Haley (1980) vezette be a családi életciklusok fogalmát, azaz a családok életét szakaszokra bontotta.
1. az udvarlás szakasza
2. a házasság korai szakasza
3. az első gyermek születése, s a vele való törődés szakasza
4. a házasság középső szakasza, a gyermekek iskolás kora
5. a gyermekek „kirepülése a fészekből”
6. nyugdíjaskor és öregkor
7. a halál és a veszteségek időszaka

A családok életére minden szakaszban külső és belső benyomások hatnak. Külső hatások lehetnek: rokonok, szomszédok, barátok, óvoda, iskola. Belső hatások: a családtagok növekedése, fejlődése okozta változások, megváltozott kapcsolatok, esetleg betegség.
A hatások feszültségeket teremthetnek a családtagokban – gondoljunk pl. a politikai változásokra, katasztrófákra stb., amelyek hírei már a gyermekekhez is eljutnak, ezért fontos, hogy ezeket az eseményeket a család folyamatosan értékelje, megbeszélje.
Amikor egy család új életszakaszba lép – pl. óvodába, megy a gyermek, vagy az anya újból munkába áll, vagy megkezdődik a kamaszkor –, feltétlenül módosítani kell a szerepeket, szabályokat, funkciókat, viszonyokat. Ha ez elmarad, akkor feszültség, kommunikációs problémák, működési zavarok alakulhatnak ki és rögzülhetnek a családban.

A centripetális, azaz ragasztó szakaszok a család életében azok az időszakok, amelyek inkább összehozzák a családot. A közös feladatok végzése és az egymásra hangolódás a fontos. Ilyenkor a család a külvilág számára zártabbá válik.
Legjellemzőbb szakaszai:
§ gyermekvárás
§ szülés
§ csecsemő- és kisgyermekkor
Ezekben a szakaszokban meghatározó szerepük van a családi hagyományoknak, ezért fontos azok összegyűjtése, ápolása.

A centrifugális, azaz a repítő szakaszok azok, amikor a családtagok egyéni azonosságukat, identitásukat keresik, saját céljaikkal vannak leginkább elfoglalva.
Szakaszai:
§ kamaszkor
§ nyugdíjazás
§ nagyszülőség
A korábban használt családrendszer itt már nem működik eredményesen, ezért át kell alakulnia.
Forrás: Szabóné Kármán Judit: Családgondozás – krízisprevenció 2003, Medicina Könyvkiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése