2010/02/26

A teljesség igénye nélkül a mese fontosságáról néhány szó

" A mese gyermekeink mindennapi lelki tápláléka...
Azért kell mesélni, mert a kisgyermek lelki, és testi egészsége követeli ezt meg.
... A kisgyermekkorban hallott mesék olyan mintát adnak, melyek a kamaszkoron túl is elkísérik a gyerekeket és segítenek a valóságos élethelyzetek meg-,és feloldásában."(Vekerdi Tamás)

A mese hallgatása nem ugyanaz, mint a mese, rajzfilm nézése. Sőt!!! A mesét a Szülő meséli, megnyugtató a jelenléte, a gyermek érzi, hogy fontos, hiszen csak neki szól a mese. A mesehallgatás, olyan lelki folyamatokat indít be, melyekre szükség van az egészséges fejlődéshez.
Már a pici csecsemőnek is mesélhetünk, még ha nem is érti. Néhány szóval elmondhatjuk mi történt vele aznap. Amikor már ül a baba és szívesen nézegeti a leporellókat, beszélhetünk a képekről, idővel egyre részletesebben.
A 2-3 éveseknek mesélhetjük az állat -, és láncmeséket. Ők még nem tudnak különbséget tenni a valóság, a vágy és a fantázia között.
A mesék segítenek megérteni a világ működését. Fontos, hogy a mese csonkítatlanul jusson el a gyerekhez, ne változtassunk a brutális részeken, a konfliktusokon. Fontos, hogy a gyermek azonosulni tudjon a mesefigurákkal, a saját problémáját megélhesse a mese által. A szorongásait, a benne felgyülemlett feszültséget, félelmeket, indulatokat a mesehős bőrébe bújva a mese pozitív kimenetele által feloldja. Fontos, hogy minél több mesét ismerjen a gyermek, hogy rátaláljon arra, amelyik leginkább illik az ő problémájához, és azt a mesét annyiszor hallja, ahányszor csak akarja. A Szülő a mesemondással jelzi, hogy ismeri, érti a problémáját, és segít a mesék által megoldani azokat.
A belső képek a kulcsai a szorongások, feszültségek oldásának, ezért nem ugyanaz, ha a televízióban nézzük ugyanazt a mesét. A tv képernyőjén olyan sebességgel következnek a képek, amiket ugyanolyan gyorsasággal nem tud feldolgozni a kisgyermek agya, így nem megy végbe a belső képalkotás, a gyermek még ingerültebb lesz.
Végül, de nem utolsó sorban a meséléssel megszerettetjük a gyermekekkel a könyvet, az olvasást.
Írta: Ivett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése