2010/03/12

Karamella


Konyhatündéreknek, és mindenkinek, aki szereti a karamellát. Aki nem szereti, hát.... de olyan talán nincs is.


Két literes lábasban szoktam főzni, mert különben kifut.

50 dkg kristálycukrot

2 dl tejszint

2 dl házi tejet

2 csom. vaníliás cukrot, vagy fél rúd vaníliát

Takarékon, kb. 45-50 percig főzök. Néha kell csak megkeverni.

Kibélelek alufóliával egy 20x20 cm-es lapos tálat/tálcát, lehetőleg szögletes legyen, és beleöntöm/lapítom a masszát. Amikor langyosra hűlt, éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágom. Szétválasztom őket egymástól, és hagyom teljesen kihűlni.
A többi a szokásos eljárás, ami karamellánál előfordulhat. Pl: megkóstolom, és eldugom, különben nagyon hamar elfogyna. Vagy: egy kis cellofán zacskóba teszem, bekötöm egy szép kis organza szalaggal, és akár ajándék is lehet belőle. De akkor másikat kell főzni, hogy nekem/nekünk is maradjon.
Kristálygyerekek (is) imádják, legalábbis az a három, akiket én ismerek.

Az állaga omlós, mint a régi lengyel tejkaramelláé, nem olyan kemény, fogba ragadós.
:) Iza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése