2018/12/03

Endometriózis lelki oka - és út a lelki megoldáshoz


E divatosnak mondható tünet, ami sajnos egyre több esetben fordul elő, nem kérdezi meg, mit szólunk hozzá. Jön és letarol. Fájdalmat okoz. Esetenként a fájdalom olyan magasra rúg, melyet a segítségek tárháza sem tud kellően orvosolni. 

Miért - kérdezhetnénk?
Miért kell elviselnünk? Miért pont velünk történik? Nem adtunk rá okot, nem vétettünk semmit, mégis miért kell emiatt szenvedni? 

Ma már a csapból is az folyik, mindennek van lelki oka. No de kérem, akkor is igaz ez a koncepció, ha kevésbé megfogható a tünet értelme? Mi köze lehet hozzám, az életemhez a méhnyálkahártyám, ami nem a megfelelő helyre került? Ezt is úgy lehet értelmezni, mint egy egyszerű torokfájást?
A válasz, igen. A lelki ok megértésével egyszeriben kivilágosodhatnak előttünk az összefüggések, és megláthatjuk az utat, amin elindulhatunk a megoldáshoz. Ugyan kevesebb internetes portál bontja szét az értelmezésben apró részleteire a női problémákat egyenként. Emiatt tovább kell kutatnunk, keresnünk kell a megfelelő választ. Általában egy kalap alá teszik a méhet, a petefészket, a női szerveket - és ezt mind hozzácsapják a nőiesség kérdésköréhez, amikből nem tudunk meg semmi kézzelfoghatót az életünkre, viselkedésünkre nézve. Így ha nem fordulunk speciális információ bázishoz, akkor nehezen bonthatjuk ki a női szervek, hormonok pontos, konkrét értelmezését. 
Ha nem találunk választ, akkor mit tehetünk? Ilyenkor a legegyszerűbb elővenni a józan paraszti észt, amivel öreganyáink olyan sokra jutottak, és talpraesetten sok mindent megoldottak. 

Mi a tünet szereplője?
A nem kívánatos helyen megjelenő méh belső felszínét borító nyálkahártya. Nézzük egyszerűen úgy, mint a méh egy része. S mi a feladata a méhnek? Az odaadás, a táplálás, mások felé való önzetlenség megnyilvánulása. 
Előfordulhat, hogy e téren hiányosságaink vannak? Lehet, hogy nem vagyok elég odaadó, vajon miben nem vagyok elég önzetlen? Gondolkodjunk el a kérdéseken. Miket nem tennék meg csak úgy, ha nincs hozzá kedvem?

Ez hogyan függ össze a gyermekáldás elmaradásával? Összefügg vajon vele?
Ha tényleg nem vagyok elég odaadó, miért nem vagyok alapjában az? Mi alakította az életemet ilyenné? 
Mit tudok ellene tenni? Hogyan lehetek azzá?

E kérdésekre személyre szabottan kapjuk meg a választ a soron következő előadáson, mely gyermekre vágyókat is és babában még nem gondolkodókat vár. 


Perinatális szaktanácsadóként segítek a női tünetek, fogantatás elmaradás, várandósság nem kívánatos tüneteinek lelki vonatkozású értelmezésben.
Írta: Petre veronika perinatális szaktanácsadó. Ez az írás csak a szerző engedélyével használható fel vagy közölhető máshol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése