2010/06/09

6-9. hónaposak játéka





A most már rendkívül aktív csecsemő számtalan új játékot próbál ki, de régi kedves játékait, a csörgőit vagy plüssbabáit sem hanyagolja el.
Színes papírból hajtogassunk origamimadarakat, és cérnával kössük fel a lámpára. Szép szobadísz, de játszhatunk is velük. Feküdjünk egy takaróra a lámpa alá, amikor kipihent és jókedvű a baba, és fújjunk a levegőbe. Nyolc hónapos korában már hangosan nevet a körberepülő madarakon, és maga is megpróbál a levegőbe fújni.
Hat hónapos korától bújócskázhatunk. Takarjuk el kendővel az arcunkat, majd rántsuk le róla, aztán tegyük meg ugyanezt a babával. Először meglepődik, majd nevetve lehúzza magáról.

Az egymásba illeszthető tárgyak, pl. a műanyag poharak vagy az építőkockák próbára teszik, és fejlesztik a gyermek következtetési képességét.
A baba szívesen gurít puha labdát, akár van benne csörgő, akár nincs. Egyszerű kis autót vagy dömpert is szívesen tologat.
Igaz még nem igazán tudják ebben a korban pumpálni a búgócsigát, de biztos lehetsz, hogy nagy öröme telik majd benne.
Az olyan tárgyak megérintése, megfogása, amelyek mozdulatlanok, mint pl. egy építőkocka, már nem jelentenek akkora nagy kihívást egy 8-9 hónapos babának. Teljesen más feladat viszont egy mozgó tárgyat követni és megfogni. Ráadásul az, hogy a baba látja, hogy egy apró mozdulattal hogyan állíthatja meg a csigát, vagy esetleg küldheti át a szoba másik felére, értékes tapasztalatokkal látja el az ok-okozat viszonyáról. Mi fejlődik a játék során? Ok-okozat, szem-kéz koordináció és tér-érzékelés.

Hangot adó játékok
Ebben az időszakban szívesen elücsörög, miközben jól eljátszhat egy trambulinnal, dobbal, rumbatökkel, xilofonnal vagy babazongorával. Most hogy már elmúlt fél éves, képes arra, hogy megfogja a hangszereket és mozgassa őket. Célszerű először megmutatni neki a rendeltetésszerű használatukat. Énekelhetsz is neki a zenekíséretre.
Mutasd meg milyen jó szórakozás a zenélés, mert így a zenéhez való pozitív kötődést és a társas fejlődését is segíted. Mi fejlődik a játék során? Finommozgás, nagymozgás, hallás, ritmusérzék.

Élvezetes érzékelés
Burkolj be színes krepp papírral egy zseblámpát, majd ragasztószalaggal, vagy gumival rögzítsd. A színes fénykört a plafonra, takaróra, a baba végtagjaira irányíthatod. Kapcsold ki és be a lámpát, eltűnjön, és előjöjjön a fény. Közben beszélj a babához, mond el neki mit csinálsz, hol van éppen a fénykör.
A fény amellett, hogy elbűvöli és szórakoztatja a babát, segíti, hogy képes legyen a mozgást követni, segíti látásának fejlődését. Mi fejlődik a játék során? Látás, tárgykövetés és beszéd.

Könyvek
A baba élvezi a feltűnő, színes képek nézegetést, miközben olvasunk neki. A keménytáblás, vagy szövetből készült babakönyveket nyugodtan a kezébe adhatjuk, de másfajta olvasnivalót ne hagyjunk a keze ügyében, amikor nem vagyunk a közelében.

Rögtönzött játékszerek
A változatosság kedvéért néha rögtönözhetünk is játékszert, például joghurtos dobozból vagy pohárból. A kicsik élvezik a konyhai edényeket és azok fedőit is. Mi fejlődik a játék során? Ok-okozat, szem-kéz koordináció és hallás.

Nagy élvezettel tanulmányozzák az összegyűrt papírlapot, olykor a csomagolópapír jobban izgatja őket, mint a benne rejlő ajándék. A nagyméretű játékszerek is izgalmasak lehetnek, például egy nagyobb kartondoboz két szemközti oldalát szétnyitva „alagutat” készíthetünk, amelyen aztán ki-be mászhat a gyerek.

Fürdés
Legtöbb baba hat hónapos korától szeret pancsolni. Szerezzünk be néhány játékot a kádba, és hagyjuk, hadd élvezze a fürdést.
Felhasznált irodalom: Dr. Carol Cooper: A baba fejlődése – Lépésről lépésre GABO Kiadó 2006, 90-91. oldal, Csodajátékok
Kismama magazin 2008. 01. 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése