2010/06/09

6-9. hónaposak fejlesztése és tornázása



Tornázás
Nagy pillanat a babák életében a kúszás, mászás tudománya, hisz már képes egyedül a helyváltoztatásra. Ha már ügyesen mászik, tegyél a padlóra néhány puha akadályt, építs párnákból, és takarókból hegyet, amelyen a kicsi átmászhat. Nem biztos, hogy első alkalomra fogja tudni miről is van szó, ezért hát mutasd meg neki. De plüssállatot is tehetsz a kupac tetejére, hogy ösztönözd őt. A játékot összekapcsolhatod a bújócskával. Bújj el a párnák mögé, s bátorítsd a babát, hogy érjen el téged.
Ahhoz, hogy a baba megmássza a párnahegyet nagyfokú koordinációra, erőre és egyensúlyérzékre van szüksége. Mi fejlődik a játék során? Egyensúly, nagymozgás, felsőtest és kétoldali koordináció.

Mászást ösztönző játék
A mászást egy igen egyszerű, házilag elkészíthető játékkal tehetjük még intenzívebbé. Tölts meg félig vagy háromnegyedig egy műanyag, átlátszó palackot babbal, vagy magvakkal. Jól zárd le, és gurítsd a baba előtt úgy, hogy ne érje el azonnal. A zörgő-mozgó tárgy felkelti a figyelmét, és arra ösztönzi, hogy érte mozduljon. Ha még csak ül, akkor is játszhat a palackokkal, ekkor tedd a közelébe úgy, hogy ülve is tudjon gurigázni.
A mászás az agyféltekék közötti kapcsolatot erősíti, amely fontos a térbeli tájékozódáshoz, testséma, kézdominancia kialakulásához, és mindezek hasznosak lesznek az iskolába kerüléskor. Mi fejlődik a játék során? Térlátása, finommozgás, nagymozgás és szem-kéz koordináció.

Torna-móka, illetve pelenkázós percek
Ezzel a játékkal a testtudata fejlődik. Masszírozás után is bevetheted levezetés képpen. De bármikor lehet ezt végezni.
Fektesd a kicsit a hátára és mozgasd a végtagjait, miközben énekeled (bármilyen dallamra):

Hogy mozog a két karod?
Hogy mozog a két karod?
Fel és le, fel és le.
Így emeled két karod,
Így teszed le két karod.
Fel és le, fel és le.

Hogy mozog a két karod?
Hogy mozog a két karod?
Ki és be, ki és be.
Így nyitod szét karjaid.
Így zárod össze őket.
Ki és be, ki és be.

Hogy mozog a két lábad?
Hogy mozog a két lábad?
Fel és le, fel és le.
Így emeled két lábad,
Így teszed le két lábad.
Fel és le, fel és le.

Hogy mozog a két lábad?
Hogy mozog a két lábad?
Ki és be, ki és be.
Így nyitod szét lábaid.
Így zárod össze őket.
Ki és be, ki és be.

Ezzel a játékkal, dallal tovább fejlődik a testtudata. Még jobban megismeri hogyan mozognak a végtagjai és fejlődik koncentrációja. Mi fejlődik a játék során? Testtudat, mozgáskoordináció, beszéd és hallás.

Elejtés
Már ügyesen megragadja a baba a tárgyakat, de még nem mindig tudja akkor elengedni őket, amikor éppen szeretné. Ezzel a gyakorlattal segítheted, hogy még jobban tudja az ujjait koordinálni. Egy műanyag edénybe, vagy a padlóra ejts valamilyen játékot. Lényeg, hogy zörögjön, vagy nagyot csattanjon. Közben ügyelj arra, hogy ne túl magasról ejtsd le, hogy a kicsi lássa egyszerre a kezedet is, és a tárgyat is. Mond el neki mit teszel, majd add át neki a lehetőséget, hogy is próbálkozhasson. Ha fürdés közben játsszátok, akkor nagyot csobban a ledobott tárgy.
Ezzel a játékkal a finommozgása fejlődik a babának. Az ujjak összezárása után az elengedést is gyakorolnia kell. A kéz izmainak edzése, a tárgyakkal való bánás később a rajzolás és az írás mesterévé teszi őt. Mi fejlődik a játék során? Tárgykövetés, látás, finommozgás és beszéd.

Tapsoltatás
A baba egyre jobban szeret a kezeivel ütögetni, csapkodni. A tapsoltató ölbeli játékokkal segítesz neki, hogy még inkább magabiztos legyen a készhasználatot illetően. Ültesd gyermeked az öledbe, fogd meg a két kezét, vagy a csuklóját és tapsoltasd, majd engedd, hogy maga is próbálkozzon.
Tapsoltató, ütögető mondókákat itt olvashatsz!
Forrás: Csodajátékok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése