2010/05/02

A család típusai

Családtípusok:
Nukleáris család: apa – anya – gyerekek
Binukleáris család: elvált szülők újra házasodtak („két családom van”)
Kiterjedt család: kettő vagy több összekapcsolódott nukleáris család alkotja (pl. több generációs család)
Egyszülős
Házasság nélküli
Kommuna

Tekintsünk egy kicsit vissza. Korábban az egyetlen kereső a férj volt, a feleség feladata a nyugodt otthon, és a biztos háttér megteremtése. A II. VH. új munkaerőket igényelt az újjáépítés és a gazdasági fejlődés, melyre a nők rendkívül jók voltak. Önálló jövedelemre tettek szert, képezhették magukat, tanulhattak. Elterjedt és megerősödött az emancipáció. „Ennek a történelmi „lépésnek” a hatásait, különösen a családokra gyakorolt következményeit ma is érzékeljük”(Utasi, 1991). A mennyiségi, gazdasági szemlélet sajnos a családon belüli nevelés fontossága helyett már egész kicsi kortól az intézményesített nevelést hirdette. Később már ismét hangoztatták a család fontosságát.
A népegészségügyi statisztikák adatai szerint: a családban élőknek jobb a mentális és a fizikai állapota, jobbak a gyógyulási feltételeik, mint az elváltaknak, vagy az egyéb okból egyedül élőknek.
Mára a családok elveszítették a termelői funkciójukat. Kettő feladat maradt meg: még hozzá a személyiség intim, lelki, szükségleteinek kielégítése, a másik pedig a gyerekvállalás, gondozás és nevelés. A mai megváltozott viszonyok között az egyébként is leterhelt családok nagy része nehezen boldogul ezekkel a feladatokkal. E megmaradt feladatok ellátásával meg tud-e küzdeni a család, illetve a meggyengült családi kötelékek helyett más társulási módok nem lennének-e jobbak? Ezt mindenki maga döntse el, hogy a tradícióhoz hasonló családban él, nukleárisban, egyszülősben, nyitott házasságban, a többgenerációs nagycsaládot választja vagy a kommunát.

Forrás: Szabóné Kármán Judit: Családgondozás – krízisprevenció 2003, Medicina Könyvkiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése