2010/05/03

3-6. hónaposak tornázása

Annak ellenére, hogy ha a kisbabád esetleg nem szeret hason feküdni, akkor is érdemes naponta kétszer öt perces játékkal próbálkoznod. Fektesd a hasára, feküdj le te is vele szembe, énekelj, vagy beszélgess vele egy kicsit. Ebben a pózban erősödik a háta, nyaka, válla, amely szükséges a későbbi üléshez és mászáshoz. Sok baba, ha hasra teszik előbb-utóbb „repülőzni kezd”. Felemeli a karjait, lábait, és így hintázik. Ha úgy látod, hogy már megunta a helyzetet, akkor fordítsd vissza a hátára. Mi fejlődik a játék során? Érzelmek, társas kapcsolat, felsőtest.

Felemelés
Emeld fel a babát a magasba. Élvezni fogja a szokatlan helyzetet és a szemkontaktust. Ha már elég erős, tudja tartani a fejét, és homorít, akkor erősödik a háta és a válla is. Pár másodperc múlva tedd a mellkasodra, és ha tetszett neki ismételd meg vele a gyakorlatot. Mi fejlődik a gyakorlat során? A társas kapcsolatok és az egyensúlyérzés.

A mondókák, és a lépegetéshez használt dalocskák a beszédfejlődést szolgálják, és rengeteg nevetésre adnak alkalmat. Ha már van kedvence, akkor az első szótagoknál felcsillan a szeme a várakozástól.

Lovagoltatók
A lovagoltató játékokat nagyon sok baba kedveli. Szerethetik is, hiszen testközelben vannak, egész testükkel részt vehetnek valamilyen mozgásban. Miben segítenek? Ezek a játékok segítenek a térérzékelés kialakításában, az irányok megismerésében, fejlesztik a babák egyensúlyérzékét, miközben megismerhetik a gyorsuló, lassuló tempót, a ritmusokat, és tovább mélyülhet a bizalomérésük.

Hóc, hóc katona,
Ketten ülünk egy lóra,
Azon megyünk Budára,
A budai vásárra.

Így lovagolna a hölgyek, a hölgyek.
Így lovagolna a hölgyek, a hölgyek.
(lassan)
A parasztok így döcögnek.
A parasztok így döcögnek.
(lassan jobbra-balra döntjük)
A huszárok így ügetnek.
A huszárok így ügetnek.
(gyorsan)

Így lovagolnak a vénemberek.
Így lovagolnak a vénemberek.
(lassan)
Így lovagolnak a huszárok,
Száll a mente utánuk.
Így lovagolnak a huszárok,
Száll a mente utánuk.
(gyorsan)

Megy az út, megy az út
Kanyarog a gyalogút.
(beejtjük a két lábunk közé)
Hopp egy gödör!

(lassan ringatjuk)
Sima út, sima út.
(gyorsabban döcögtetjük)
Göröngyös út, göröngyös út.
(hátradöntjük, hogy a feje lelógjon)
Kátyú! Kátyú!

Torna-móka, illetve pelenkázós percek
A pocakban összegömbölyödött kisbaba a születése után még magzatpózban szeret lenni. Néhány hét után már lazábbak a végtagjai. Ha finoman tornáztatod, akkor segítheted abban, hogy tudomást szerezzen a saját testéről, végtagjairól. Fektesd a hátára, és nagyon finoman emeled a karjait a feje fölé, aztán le az oldala mellé. Ezután felváltva, egyik a feje felett, másik a teste mellett. Majd a lábait is bevonva: az ellentétes végtagokat nyújtsd ki finoman. Jobb kar, bal láb és fordítva. Mi fejlődik a játék során? A testtudat és a tapintással kapcsolatos érzékelés.

Felhasznált irodalom: Csodajátékok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése