2010/03/27

A SZÍNEK JELENTÉSE

Milyen hatással vannak ránk az egyes színek, mire asszociál róluk a legtöbb ember, és mit fejezhetünk ki az egyes színekkel?

Piros / Vörös - A vért jelenti, a vér pedig az élet szimbóluma. Érzelmi asszociációk: önbizalom, dinamika, erő, energia, szenvedély, erotika, intenzitás, kezdeményezés, vitalitás; de parancsoló, fenyegető is. A piros energiát kölcsönöz viselőjének, és a másik nem figyelme felkeltésének hatékony eszköze. A piros / vörös jelentése más kultúrákban: Kína = szerencse; a menyasszonyi ruha is lehet piros. India: tisztaság; keleti kultúrák: a piros a fehérrel együtt az öröm színe.

Bordó - Életerő, elegancia; gazdag, kifinomult, értékes, drága; vezető szerep, érettség.

Kék - Igazság, gyógyulás, nyugalom, stabilitás, békesség, harmónia, bölcsesség, bizalom, higgadtság, védelem, biztonság, hűség. A kék szín viselete bizalmat és tekintélyt ébreszt a szemlélőben, ajánlható első bemutatkozáskor is. A kék jelentése más kultúrákban: Kína = halhatatlanság; Hindu kultúrák = Krishna színe.

Zöld - Természet, kiegyensúlyozottság, gyógyulás, termékenység, szerencse, remény, stabilitás, siker, nagylelkűség; kockázatkerülés, makacsság. Zöld ruhák viselete nyugtatólag hat kimerült vagy stressztől gyötört viselőjükre. Sötét árnyalatait használhatjuk az üzleti életben. A zöld jelentése más kultúrákban: Kína és Franciaország = csomagolt áru negatív megkülönböztetése; India = az Iszlám színe; néhány trópusi ország = veszély.

Barna - Stabilitás, férfiasság, megbízhatóság, kényelem, kitartás, egyszerűség, barátság. A barna jelentése más kultúrákban: Kolumbia = nem ajánlott áru; India = a gyász színe.

Halvány Rózsaszín - Szerelem, romantika, gyöngédség, puhaság, kedvesség, barátság, hűség, együttérzés

Sárga - jókedv, tettrekészség, optimizmus, boldogság, idealizmus, felszabadultság, nyár, remény, képzelőerő, napsütés, filozófia, fiatalság; negatív oldalon: idegesítő, ingatag, irigy, erőszakos. A gyerekek általában szeretik a sárga színt. A sárga jelentése más kultúrákban: Ázsia = szent, uralkodó

.Pink, Fuchsia - Érzékiség, izgalom, élénkség, szórakozás, életvidámság, lendület, nőiesség.

Narancs - Törekvés, életvidámság, lendület, egyensúly, lángoló, melegség, lelkesedés, nagylelkűség; vibráló, drága, organikus.

Világoskék - Béke, nyugalom, csönd, hűvösség, tisztaság, puhaság, megértés.

Lila - Szellemi, királyi, misztikus; bölcsesség, átalakulás, függetlenség, megvilágosodás, tisztelet, gazdagság.

Sötétkék - Méltóság, hitelesség, erő, tekintély; hagyományos, megbízható, konzervatív, csöndes, nyugodt.

Bézs - Praktikus, klasszikus, természetes, meleg, lágy, szelíd, melankolikus.

Zöldes Sárga - Savanyú, gyümölcsös, fanyar; féltékenység.

Citrus Zöld - Savanyú, gyümölcsös, fanyar; frissesség, elevenség, újrakezdés.

Terrakotta (téglavörös) - Teljes, természetes, vidéki; vendégszeretet, melegség, stabilitás; ősz, szüret.

Levendula - Bűvölet, nosztalgia, tapintat; virágos, kedves, divatos.

Kékeszöld - Érzelmi gyógyulás; kellemes, megnyerő, gazdag, védett, különleges, drága.

Olajzöld - A béke hagyományos színe; rejtőzködés, hagyomány, kaland.

Fehér - Ártatlanság, tisztaság, frissesség; semlegesség. Fehérrel tisztaságot és ártatlanságot fejezhetünk ki. A fehéret jól kombinálhatjuk ruhatárunk sötétebb színű darabjaival, ami nemcsak elegáns viselet, de kellően komoly és tekintélyemelő is. Ne jelenjünk meg csak fehérben estélyeken, mert ez nem alkalomhoz illő ugyanakkor figyelemfelkeltő. A nyugati kultúrákban a fehér a menyasszony színe, Koreában viszont temetésen hordanak fehéret.

Szürke - Semlegesség, intézményes, hagyományos, praktikus, hűvös; időtlenség, csönd, minőség.

Fekete - A halál szimbolikus színe. Érzelmi asszociációk: gyász; rejtélyes, erős, formális, hivatalos; komor, zárkózott. Elsősorban formális eseményekhez illik. Udvariasan távolságtartásra ösztönöz, mivel zárkózottságot sugall. Ne viseljünk feketét gyerekek és idősek körében, nem ajánlott arcunk közelében (kivéve a tél színcsoportba tartozóknak), és nem ajánlott televíziós szereplések alkalmával sem.

Izama
Forrás: internet

3 megjegyzés:

  1. Az ezüst színről miért nem írnak sehol sem?

    VálaszTörlés
  2. Szia! Most találtam erre az oldalra, engem is érdekelne az arany és az ezüst szín jelentése.

    VálaszTörlés