2010/02/27

12-18. hónaposak játéka és fejlesztése


A 12 hónapos baba szinte bármit képes megszerezni, és csaknem a felnőttekhez hasonló találati pontossággal fogja meg azt, amiért nyúl. Az apró tárgyakat finoman felcsippenti, a nagyokat két kézzel öleli magához. Elengedni azonban még nem mindig tudja a dolgokat. 13 hónaposan az ujjai már ügyesebbek, és akár két kisebb építőkockát is képes egy kézbe venni. Sőt mászás közben sem zavarja, ha valamit fog a kezében. Nagyjából a 14. hónap táján kezdi élvezni, hogy tárgyakat egymásba illeszthet, s rengeteg időt tölt a kísérletezéssel. Segíthetjük fejlődését, ha különféle, erre alkalmas tárgyakkal látjuk el, műanyag poharaktól az edényekig.
A 15 hónapos gyermek már tudatosan nyitja ki a markát, hogy elengedjen valamit, és ennek köszönhetően már tud építeni is. Pl. két elemet egymásra tesz. Másfél évesen a tornya már három elemből áll. Azt is élvezi, ha a szülők építenek neki, amit ledönthet. Ebből sokat tanul az anyagi világ természetéről, tehát e mozdulata nem csak a rombolásról szól.
Játékai
Építőelemek és játékkockák. Oszlopra húzható karikák, madzagra fűzhető nagy gyöngyök. Puha labdák, egyszerű babahangszerek. Vastag zsírkréta és rajzpapír. Ujjal kenhető festék (kössünk a ruhája elé kötényt). Pancsolójátékok pl. kishajó, öntözőkanna, műanyag pohár. Egyszerű és strapabíró könyvek, amiket maga is nézegethet. Közösen nézegethető és lapozgatható könyvek.
A háztartási eszközök egy része legalább ilyen jó játék. Egy doboznyi felfedezésre váró, biztonságos tárgy órákra képes lekötni a baba figyelmét. De a sok játékkal körülvett gyermek egy idő után unatkozni kezd, ezért ne hagyjunk mindent elől. (Én pár naponta cseréltem a doboz tartalmát, hamarosan ugyanazok a dolgok kerültek vissza, ennek ellenére mindig nagy lendülettel állt neki a felfedezésnek).

Célszerű a kisgyermeket is bevonni a rendrakásba. Miután befejezte a játszást, pakoljuk el közösen a játékokat. Kezdetben nem lesz valami hatékony segítség, de muszáj, hogy hozzászoktassuk a rendhez.

Felhasznált irodalom:
Dr. Carol Cooper: A baba fejlődése – Lépésről lépésre GABO Kiadó 2006, 134-135. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése