2011/02/23

Alternatív gyógymód - MoxaterápiaMOXATERÁPIA

Erről a gyógymódról azt tartják, hogy ott is tud segíteni, ahol az akupunktúra hatástalan. „ Amit a tű nem gyógyít, gyógyítja a moxa” - tartják a kínaiak.
A moxaterápia, vagy moxibustio egyidős az akupunktúrával, sokan úgy tartják, hogy idősebb is nála. Az akupunktúra elméletét használja fel a gyógyításra, de önálló kezelési ág.
Jól példázza a tűznek az ember és a gyógyítás szolgálatába állítását. Ez az eljárás ugyanis a bőr melegítése révén éri el az érintett energiapálya zavarainak megszüntetését.
Ritkábban alkalmazott módszer, ezért nem annyira ismert.
A moxaterápia lényege, hogy az akupunktúrás pontok fölött gyógynövénygolyót, vagy rudat éget a gyógyító. Az égő moxa nem érintkezik a bőrrel, csupán a hő hatol be az adott ponton a testbe.
Mi a moxa? Jól, és sokáig parázsló gyógynövény szárítmány, melynek alapja a feketeürömfű (Artemisia vulgaris). A moxa szó maga „égő fű”-vet jelent. Az ürömfű égetése során keletkező nagy meleg (keserű, savas és meleg, vagyis tiszta Yang) energia, mely a test belső folyamataiban akadályelhárító szerepet tölt be. A moxálás lényegében egy energetikai kiegyensúlyozó folyamat. Biztosítja a lehetőséget a belső energia növelésére, ezáltal betegségmegelőzésre, illetve krónikus, elhúzódó, mélyen beivódó betegségekre jelent gyógyírt.
A hő elősegíti a vér és a Qi keringését, erősíti az immunrendszert, energiablokádokat old, kiválóan alkalmas a fájdalom csillapítására, a betegség elűzésére, az általános jó közérzet beállítására.

AZ ÉGETÉS MÓDJAI

• Alátétre helyezve a moxa golyókat, -kúpokat, majdnem közvetlenül a bőr felett zajlik az égés folyamata. A hő bejut az érintett pontba, azon keresztül az egész energiavezetékbe, így segítve annak kifogástalan működését. Az alátét lehet gyömbér, fehérrépa, fokhagyma és a só (a sót a köldökben alkalmazzák). Ezek saját tulajdonságaiknál fogva is gyógyhatással bírnak.
• Készülnek speciális moxa rudak is, melyeket meggyújtott állapotban a terapeuta mozgat a nem jól működő meridián mentén, illetve a megfelelő akupunktúrás pontok fölött.
• Helyi melegítés elérhető más formákban is, például meleg sóval, vagy bőrpírt okozó, melegítő hatású krémek felkenésével, elektromos készülék igénybevételével. Az ősi moxa technikákat azonban nem váltja ki semmilyen más módszer, hiszen egyik sem olyan hatásfokú.

MIRE JÓ A MOXAKEZELÉS?

A hő hatására visszarendeződik a szabályos energiaáramlás a meridiánokban, így számtalan probléma sikeresen, akár véglegesen eltüntethető a testből. Alapvetően a moxa kezelés feltöltő hatású, tehát minden Qi elégtelenség, és a meridiánokban az energia elakadása okozta kórképekben használható. Különösen alkalmas, a hideg, a nedvesség és a szél okozta megbetegedések gyógyítására. A teljesség igénye nélkül az alábbi esetekben alkalmazandó:
- Elsősorban a Yin túlsúlya esetén jelent megoldást, hiszen a moxálás hővel járó gyógymód, azaz Yang energia. Yin túlsúly, illetve Yang energia hiány van jelen akkor, ha fáradékony, aluszékony, gyenge, sápadt, lelassult, fázós, alul motivált, kedvetlen, nehézkes az ember.
- A meleg ellazítja a görcsös izmokat, oldja a fejet sokszor abroncsként szorító fájdalmat (fejfájás).
- Merev, nehezen mozgó izületek, izmok, kéz, láb, nyak, váll - hideg okozta
blokkolt állapotainak megszüntetésére is alkalmas.
- Segíti a véráram frissülését, a pangó salakanyag kiürülését, így renyhe bélmozgás
esetén - ami rendszeres tornával és egészséges táplálkozással teljesen elkerülhető - hatással van a feldolgozásra már alkalmatlan „anyag" távozására.
- Minden megfázásból eredő betegség esetén érdemes bevetni, mert nagyon hatásos.
- Nagyon jótékony hatású hideg kéz, hideg láb esetén. Felmelegíti, és hosszú távon javítja a keringést.
- Hatásos ez a kezelés vissza-visszatérő fülcsengés esetén, melyet a stressz súlyosbít.
- A menstruációs gondok egy részénél, impotenciánál valamint vese- és hólyagproblémák esetében is jótékony hatású.
- Krónikus asztma és légúti allergia esetén is be kell vetni, mert jelentős javulás érhető el általa.
-A nedvesség okozta ízületi panaszoknál, amikor a végtagok elnehezülnek, zsibbadnak, ödémásodnak, akkor is alkalmazni kell.
- S nem beszéltünk még a legfontosabbról, a kínai orvoslás alapvető látásmódjáról, a megelőzésről, azaz az immunrendszer edzéséről. Moxálni akkor érdemes igazán, amikor nincs semmi baj, ezzel együtt azt szeretnénk elérni, hogy ne is legyen.
Meghatározható az is, hogy korcsoportonként, mely pontokat érdemes moxálni az egészség, a jó kondíció megőrzése, a betegség megelőzése érdekében.
- Csecsemőkön az első száz napban melegítsük a kormányzó 12-es pontot (3. hátcsigolya tövisnyúlványa alatt) különösen emésztési zavar, hasmenés, tejhányás, megfázás megelőzése érdekében.
- A tizenéves korosztálynak a húgyhólyag vezeték 12-es pontjának moxálását ajánlják (a 2. hátcsigolya tövisnyúlványától 1,5 hüvelykre) a hidegnek tulajdonítható betegségek és a tbc elkerülésére. A gyakran beteg gyerekek immunrendszere megerősödik és kinőhetik gyorsan a gyerekbetegségeket meghatározott pontok melegítése esetén.
- A huszonéveseknek a lép vezeték 6. pontját kell melegíteni rendszeresen a nemi működés erősítésére és a nemi betegségek megelőzésére.
- A negyven-ötvenéves életkorban a gyomorvezeték 36-os pontját melegítsük, mivel ez ad egészséget a gyomornak, megelőzi, illetve meggyógyítja a gyomorfekélyt, növeli az ellenálló képességet, gátolja az öregedést, segít megelőzni az agyvérzést.
- Öregkorban, ötven fölött a vastagbél 11 pont kap szerepet, mert erősíti a fogakat, javítja a látást és stabilizálja a vérnyomást.

NEM JAVASOLT A MOXAKEZELÉS:
• kismamáknak,
• fertőző, lázas betegeknek,
• heveny betegségtünetek jelentkezésekor,
• sebes bőrön,
• sem jóllakott, sem éhes emberen,
• az arcon, és más intim, érzékeny testrészen.
Kép forrása: internet
Írta: Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése