2010/10/26

A TÖNKÖLYBÚZÁRÓL


Sokunk életében jelenlévő kérdés, hogy hogyan lehetne fenntartani, vagy inkább visszaállítani egy élhető, fejlett civilizációt.
Egy olyat, amelyikben az ember a természet része, és nem elvevőként van jelen. Nem jelent különösebb terhet a Föld számára, az előállított termékeivel nem szennyezi tovább a környezetét. Mit tehet egy egyszerű ember, hogy tud beleszólni ebbe a nagy pusztítási folyamatba, ami körülveszi?

Azt hiszem magammal kell kezdenem. Először a legalapvetőbb szokásaimat kell/kellene megváltoztatnom. Mi lehet ez, a gondolataim után? Talán az étkezésem.
Milyen rendszert, milyen folyamatokat támogatok ezen keresztül?
A fogyasztói társadalmat pénzelem az élelmiszereim megvásárlásával, és egy másik rendszert, a testemet táplálom vele. Vajon egy kizsákmányoló rendszer által előállított élelmiszer, milyen munkába kezd a testemben?
Vannak alapvető táplálékok, amik ha nem tiszták, az ember fizikai, energetikai, spirituális rendszere egyensúlyát veszti. Legfontosabb a víz, a só, és a mindennapi kenyerünk.
A magyar ember "kenyeres pajtás". Nincs nap, hogy ne kerülnénk vele kapcsolatba, még esti imáinkban is benne foglaltatik. Nos, milyen kenyeret is eszünk?
A spiritualitásban kicsit is járatos egyén könnyűszerrel kiingázhatja, hogy bizony a boltban vásárolt kenyérben nagyon sok olyan összetevő van, ami emberi fogyasztásra nem alkalmas. Viszont van nekünk egy csodálatos gabonánk, a búza, amit eleink "élet"-nek neveztek, bár akkor ők még tönkölybúzát termeltek.
A tönkölybúza a magyar ember sajátja. A búzaszem energetikai rendszere megegyezik az ember energetikai rendszerével. Magas fehérjetartalma nagyban hasonlít az emberi fehérjéhez, így emésztése sokkal könnyebb, mint az állati eredetű fehérjéké. Magas az aminosav tartalma, sikér és ásványi anyag tartalma. Jelentős A, B és E vitaminforrás.
Nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy fertőzésekre, betegségekre nem érzékeny, szinte az egyetlen növény, amelyben még a csernobili radioaktív fertőzést sem tudták kimutatni.
(A boltokban vásárolható tönkölybúza lisztnek egyetlen szépséghibája, hogy az EU szabályok szerint azt a lisztet is el lehet tönkölylisztnek adni, ami 15% tönkölyt tartalmaz. És azt a búzát is lehet tönkölynek hívni, amelyiknek három generációval korábban volt a nemesítés során egy tönköly génje.)

Táplálkozási értékei mellett a hántolásánál visszamaradt pelyva sem szemét. S bár a pelyva eredetileg a magot hivatott védeni magas kovasav és antibakteriális hatásával, e tulajdonságait mi is kiaknázhatjuk.
Belőle készülnek az angyali álmok párnái, amelyek a nyugodt pihenés mellett fájdalomcsillapító hatásúak is. Csecsemők, kisgyerekek reakcióiban mérhető le legjobban áldásos hatásuk.

És nem mellesleg, és nem utolsó sorban, a tönkölybúza a tündérek "aranya", a fényével táplálkoznak.

Ebben az esetben is igaz a mondás: "Aki nem hiszi, járjon utána!"
A párnák megrendelhetők itt!
Forrás: internet, és saját tapasztalat

Iza :)

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Megerősítem, hogy nálunk is a tönköly a nyerő, ebből készül a legjobb kenyér! :)
    Csak sajnos szinte a legdrágább gabona. Én házilag darálom.

    Jó a blogod, nagyon érdekes dolgokról írsz.

    VálaszTörlés