2018/04/07

Készen állok az anyaságra?


Felhőtlen boldogság vagy netán bizonytalanság?

A Vár Rád a Baba program már 157 babával büszkélkedhet!

Amikor elérkezik az ember szívében a vágy a gyermekáldásra, kialakul a boldogság érzése, amihez gyakran társulhat egy gyomorcsavaró érzés is. Életünk új lépcsőfoka kételyekkel, bizonytalansággal járhat az elköteleződésben is, és az anyaságra való készülődésben is. Ezen érzések, szorongások teljesen helyén valók, viszont könnyebb túllépni rajtuk, ha konkrétan megtudjuk nálunk miért jelentek meg.  

Egy édesanya meséli el történetét:

Petre Veronikát azért kerestem fel, mert egy nőgyógyászati műtétet szerettem volna elkerülni. Alapvetően hittem az öngyógyításban, de igényeltem a külső segítséget is hozzá. Beszélgetéseink során felszínre kerültek azok a gondok, amikről tudtam és olyanok is, melyekről kevésbé vettem tudomást, illetve fel sem ismertem problémaként. A szülőkkel való viszony, gyermekkor, saját születés, a nőiség megélése mind előkerültek és a munkának meglett az eredménye: a műtétre sosem került sor.

Közben férjhez mentem - bár az esküvő előtti hónapokban sokszor megfordult a fejemben, vajon készen állok-e már a hazásodásra, a feleség szerepre. Benső bizonytalanságom kételkedett abban, hogy a nőiség feladataira elegendően felkészültem-e. Vajon készen állok-e az anyaságra? Mindamellett, hogy már közben férjemmel a gyermekvállaláson gondolkodtunk, bennem volt a félsz. Veronikával áttekintettük a félelmeim eredetét s sikerült átlendülni a kríziseken.

Így meg is lett a következő feladat a Vár Rád a Baba programban: a tudatos gyermekvállalás, magzat kommunikáció és szülésre - a baba számára születésre felkészítés.
A babám, Olívia lelke lelkesen jelezte, hogy ő jönne már :), csak nekem kellene eldöntenem, hogy mikorra állok készen. A leszületésének időpontját is meg tudtuk beszélni, így nekem is könnyebb volt hangolódnom. Szerettünk volna többet tudni róla - ki ő, mire van szüksége, milyen feladatokkal jön, hogyan tudunk ezekben segíteni neki. Így miután megfogant, feltártuk ezeket Veronikával a magzat kommunikáció eszközével. Ezáltal a 9 hónap alatt már kialakult köztünk a babával valamilyen plusz kötelék, hiszen nem egy ismeretlen gyermeket vártunk, hanem Olíviát, aki menet közben mesélt magáról, kiválasztotta a kedvenc színét, jóváhagyta a választott szülészorvosunkat, és jelezte, ha valamire szüksége volt.
A várandósság vége felé Veronika segítségével elmeséltem neki a Születésre való felkészítő programban, hogy mi vár rá, hogyan kell megszületni, mi fog történni. A felkészülésnek pedig egy természetes, nagyon gyors és könnyű szülés lett az eredménye. Olívia kiváló fizikai állapotban jött a világra, nem sárgult be és boldogan cseperedik azóta is.
Köszönjük Veronikának a segítséget, mely az egész családnak nagy segítséget jelentett. A figyelem, a megértés, a  családi kapcsolatok és a saját feladataink új értelmet nyertek és rengeteget fejlődtünk ezáltal mindannyian.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése