2017/12/05

Egy petefészek, petevezető – mégis gyermekáldás

A Vár Rád a Baba programban megérkezett a 140. baba.

Sajnos egyre többen szembesülnek azzal, hogy nem következik be azonnal, vagy rövid időn belül a kívánt gyermekáldás. Nem csak nálunk, hanem az egész világon futótűzként terjed ez a jelenség és bárkire vonatkozhat. Minden egyes terméketlenségi jelenség mögött összefüggések állnak. Minden egyes meg nem érkezett baba kivárja, amíg szüleik rá nem lelnek a lényeges összefüggésekre és picit nem módosítanak, változtatnak a gondolkodásukon. A módosítás platformja mindig belül keresendő. Egy gondolat, mely – gyermekkori sérelmünkből, fájdalmunkból, hiányunkból, frusztrációnkból ered, az elutasítottság fájdalmából keletkezett dühünk, amely felnőtt korra elvárássá képződik – ellepi a tudatunkat, s aszerint látjuk a világot. Mivel meggyőződésünk lesz a világnézetünk, ki sem derül, hogy változtatásra volna szükség. Míg nem a babára való (hosszú) várakozás során egyszer csak kínunkban az élethez való hozzáállásunkat tüzetesen átvizsgáljuk, és felülbíráljuk. 

Minden leendő baba egy üzenetet hoz a szülei számára. Személyre szabottan arról szól mindenkinek az üzenete, ami a leendő anyaság-apaság kialakításának a lehetőségéből hiányzik.

Vajon mi okozna számunkra anyaként nehézséget?
·         Képes lennék veszélyeztetett terhesség miatt lazán, zokszó nélkül hónapokig vagy akár fél évig az ágyhoz láncolva feküdni?
·         Megengedném a magzatomnak, hogy úgy szülessen, ahogyan ő akarna?
·         Megengedném neki, hogy farfekvésű maradjon?
·         Képes lennék hosszabb időre az eddigi szabadságomat, utazgatásaimat feladni?
·         Ha szükséges lenne, bátran konfrontálódnék a nőgyógyásszal, a baba gyerekorvosával, a gyermekem óvónőjével, tanítójával?
·         Amikor a gyerekemnek én-időre lenne szüksége, hajlandó lennék hátrébb lépni akkor is, ha több mint 7 évet vártam rá? A gyermek születése után lenne az életemnek más életcélja?
·         Megengedném a gyerekemnek, hogy ő irányítson a korának megfelelő helyzetekben?

Legbelül érezzük mi az, mi nem menne egyszerűen.
           
Ezek a téves gondolati módozatok tünet formájában is megjelennek, melyek szerencsére, ha tudunk bennük olvasni, útmutatóul szolgálnak. A termékenységet akadályozó tünetek állapotjelzők. Megmutatják a fizikai síkon, hogy lelkileg hol tartunk, mely feladatokkal van dolgunk, miben kell még fejlődnünk. A meddőségi tünet, betegség sosem egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb idő után jelenik meg, és részben vagy egészben képviseli a babánk üzenetének témakörét.

Perinatális szaktanácsadóként nap mint nap babára vágyakozó nőkkel, párokkal dogozom. A hozzám érkezőkkel a baba üzenetével dolgozunk. A munkafolyamatunk néha kellemetlen érzés, hiszen a hiányosságok kerülnek előtérbe. Viszont, ha ezek külső segítséggel (egy szakemberrel, aki eddig nem is ismert minket) végre kimondásra kerülnek, és elismertté válnak általunk, akkor már nem okoznak gondot, blokkot. A felismert téves nézőpont, hiedelem, érzet kisimul, és ha még rutinszerűen vissza is tér, már nem tud sakkban tartani.  

Álljon itt egy történet a Vár Rád a Baba programban megérkezett kisbabái közül.

Martin
„Több mint négy éve szerettem volna babát, de csak nem jött. Férjemmel való közös jövőnk előrelendítése miatt rengeteget dolgoztunk eközben. Korábbi betegség következtében elveszítettem az egyik petevezetőmet és petefészkemet. Emiatt is sokat szorongtam, hogy ez a helyzet bizonyára nehezíti a teherbe esést.
Szüntelenül kerestem a lehetőségeket arra nézve, hogy mielőbb megfoganhasson a kisbabánk. Így jutottam el a Vár Rád a Baba programhoz, és vezetőjéhez Petre Veronikához.
Már az első online beszélgetésünk során körvonalazódott számomra, miért nem jött eddig a baba. A második alkalom során Veronika felnyitotta a szememet, és megláttatta velem a párkapcsolatunkban lévő szerep aránytalanságot. Férjemet gyerekemként szolgálom, én pedig a kislányaként viselkedek vele szemben. A beszélgetés során ez a felismerés megrengető volt – évek óta elfojtott érzéseket, dühöt, fájdalmat, tehetetlenség érzés kavalkádját hozta elő bennem, melyeket oldottuk is. A Veronikával való beszélgetés után két héttel megérkezett hozzánk a kisbabánk, Martin. 
Lám kiderült, hogy „fél eséllyel” azaz 1 petefészekkel is ugyanakkora lehetőség lesz a baba megérkezése, hisz nem is ezen múlott.”

A csokorba gyűjtött történetekkel szeretném megmutatni, hogy nem a tünetek számítanak, ezek ellenére is lehet baba.
Álljon itt egy összefoglaló cikk:
Meddőség tünetei mellett gyermekáldás

s a történetek:

Inzulinrezisztencia - meddőség helyett gyermekáldás

Petevezeték elzáródás, mióma - meddőséghelyett gyermekáldás


1 megjegyzés:

  1. A nagyfiam 10 éve született! Akkor még csak 19 éves voltam, a párom 20. Sokan ellenezték az ő családjából,hogy megtartsuk a babát. Anyósom, apósom, nem meg is szüntették velem a kapcsolatot a 9 hónapban.De nekünk ez nem volt kérdés, hogy a pici marad! A fogantatás előtt 3 hónappal, volt egy nagyon csúnya nőgyőgyászati műtétem: eltávolították a jobb oldali petefészkemet és a petevezetéket. Ezekután eszembe se jutott hogy abortuszra menjek. Nagyon vártuk a nagyfiúnkat, bár fiatalok voltunk. Azóta már 3-an vannak testvérek, és most 20-án, a nagy születésnapján beszélgettünk a férjemmel, hogy a legjobb döntésünk volt az akkor, hisz így lettünk akkor egy család! Elsősorban miatta, hisz ő a legnagyobb gyerkőcünk! 💚💚💚

    VálaszTörlés