2014/10/12

Babát szeretnénk – nehéz fogantatás

A gyermekáldás témájával 9 éve foglalkozom. Miután egyre több termékenységi zavarokkal küszködő pár keresett meg, szükségesnek éreztem magasabb szintre emelni a tudásomat, ezért elvégeztem az ELTE PPK perinatális szaktanácsadó másoddiplomás szakát. Az itt tanultak a perinatális, azaz a szüléskörüli (a fogantatás, várandósság, szülés, gyermekágy, csecsemőkor) időszakot holisztikus szemmel mutatja be. A képzés során elsajátítottam ezen időszak pozitív lefolyását, és ugyan akkor a nehéz, problémás oldalát is. Többek közt azt, melyek azok a nővé, felnőtté válás során előforduló elakadási pontok, amelyek foganási nehézséget idézhetnek elő.
A perinatális szaktanácsadói tanulmányok s az évek óta látott tapasztalatok által kibontakozik előttem annak az oka, hogy a pár életében – ha van szervi oka, ha nincs – miért nem következik be a gyermekáldás.  

Kialakítottam és felépítettem az évek folyamán a legegyszerűbb módját a tanácsadások menetének, ahhoz hogyan jöhetne a párhoz mihamarabb a baba, s elneveztem Vár Rád a Baba programnak.


Az első alkalom

Először a pár hölgy tagjával találkozom csak, és ha később szükséges, akkor a férjjel – baráttal is. De van, hogy ez sosem történik meg. A férfiak nehezebben bevonhatóak, így ez nem feltétel.

A legelső találkozás előtt (amely vagy személyes konzultáció Budapesten vagy online – skype-os webkamerával) elküldök egy kérdéssort. A kitöltött információk segítségével felkészülök az első alkalomra.

Az első beszélgetésre való felkészülés során igyekszem a konkrét okokat megtalálni. Így nincs arra szükség, hogy kipróbáljuk az összes lehetséges témát, amely gyermektelenséget okozhat.


Miért jó ez így?
Legalább egy alkalmat megspórolunk.
Az első alkalom nem arról szól, miért jött az illető, mióta várakozik a gyermekre, hanem az óra végére eljuthatunk oda, amiért késik a baba. Az esetek nagy részében eljutunk ehhez a pontoz.


Számtalanszor fordult már elő, hogy az első alkalomról tőlem hazaérve aznap, vagy pár napon belül megfogant a baba, vagy sikerült a beágyazódás. Közülük mindegyikük rég óta vágytak gyermekre. S emiatt nekik javaslom ezt a történetet. 


A beszélgetés során átvesszük a teendőket. Körülbelül mennyi alkalomra lesz szükség. A találkozás gyakorisága az illetőre van bízva. Melyek lesznek az átbeszélendő, megdolgozandó témák.


Az ütemes előrehaladásra törekszem. Ennek érdekében az adott témában otthon kitöltendő kérdéssorokkal gyorsítom meg a tanácsadást. Így felkészülve a tanácsadás során a hozzám fordulókkal már csak elemzünk, és oldjuk a témákban felmerülő akadályokat.  

Úgy gondolom minden fizikai szinten megjelenő tünetnek lelki oka van. A velem szembe leülő ember eddigi összes tünetében olvasni lehet, melynek segítségével kibontakozik róla egy kép. Sokszor ez a kép vezet el a megoldáshoz. A tünetek szimbolikája mankóként szolgálnak.

Egyre több cikk, módszer ajánlja a leendő szülők saját születésélményének feltárását, a magzatkori elakadások gátjának feloldását.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a foganási nehézséggel küzdő pároknál csak részben áll saját magzatkori negatív kód a babaáldás hátterében. Sokkal többször párkapcsolati – mélyen elásott félelmek, aggodalmak, a partnerben való kételyek – fordulnak elő. Viszont, ha a magzati kor negatív kódja a domináns, akkor persze azzal foglalkozunk.

A meddőség lelki okainak feltárására ajánlom ezt az összefoglalót.


A megtörtént eseteket a www.kristalykert.hu oldalon olvashatóak el a Babáink címszó alatt.

Írta: Petre Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése