2014/01/11

Babaáldás

A szülők szempontját nézve valóban érthetetlennek tűnik, miért nem következik be a gyermekáldás. Viszont, ha a baba oldaláról közelítjük meg, azt láthatjuk, mégis van értelme annak, hogy várat magára.

2005 óta beszélgetek még meg nem fogant babák lelkével, akik eleinte azért kerestek meg engem, hogy szóljak a leendő szülőknek, a baba készen áll az érkezésre. Később pedig a leendő szülők kerestek meg, e kérdésekkel:

- miért várat magára a gyermek? Miért nem jön a baba?

- mit kell tennünk érte?

- másokhoz miért születik annyi gyerek, hozzám pedig egy se?

- nem vagyok elég jó anya, ezért nem választ?

- miben kellene változtatnom?
 
Megtudható az ok, amiért nem jön.

Babaáldásban részesült pároknál a közös munkánk során mindegyiküknél nevén nevezhetővé vált a terméketlenség konkrét oka.

Íme, néhány példa a tanácsadásaim alatt szerzett tapasztalataimból:

Hiába éltek évek óta együtt és szerették egymást a leendő szülők, a személyes vágyuk, örömük kielégítetlen maradt. Ami persze a mindennapi élet során nem feltűnő, a szőnyeg alá söpörhető. Önmagunkat becsaphatják, de a babát nem. A tanácsadás segítségével a pár felismerte, eddig tényleg letagadták elsősorban maguk előtt, másodsorban a párjuk előtt a feltörő vágyaikat a békesség és a konfliktusmentesség érdekében.  

Sokszor önkéntelenül esnek a párok abba, hogy azt gondolják a mindennapi élet során gyakorlott tevékenységekről: „majd, ha megszületik gyermekem, másképpen csinálom”. Nem egyszer találkoztam olyan babával, aki azt kérte, a leendő apuka vagy anyuka változtasson bevett szokásán már most, és ha ezt megtette, akkor megfogan. Így is lett.

Számos esetben fordul elő az, hogy a családfán eltemetett tabuk, fel nem dolgozott traumák, nézeteltérések képezik az akadályokat.

A hosszú idő óta egymásra rakódott lelki problémák fizikai betegségekhez, a nemzéssel kapcsolatos tünetekhez vezethetnek, amelyek nehezítik a teherbeesést. A termékenységi tüneteket egytől egyik visszagöngyölíthetjük azokra a lelki elakadásokra, amelyeket évek óta cipelünk magunkkal a megoldásuk helyett.

Az utóbbi időben (2017. márciusig nézve) 115 szülőpárnál következett be babaáldás a Vár Rád a Baba program holisztikus tanácsadás eredményeként. Ők természetesen még a mai napon pocaklakók. A korábban megfogantbabák történetei itt elolvashatóak. 

Hozzátok sem érkezik a baba? Segítek.
Írta: Petre Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése