2010/07/12

MÁNGOLD

MÁNGOLD (Beta vulgaris) leveles zöldség, a spenóthoz hasonló, íze a spenóténál kicsit erőteljesebb levelei erőteljes zöld színűek. Sokáig elfeledett növény volt, hidegre érzékeny, ezért főleg a mediterrán vidéken termelik. A mediterrán konyha kedvelt köret étele. Már a római korban is ismerték.

Tartalmaz:
2 g fehérjét,
4,83 g szénhidrátot,
0,42 g olajat,
3,44 g cellulózt,
1,62 g ásványi anyagot (legtöbb benne a kálium, kevesebb a kalcium, vas és foszfor),
vitaminokat (70 mg C vitamin, 0,09 mg B1, 0,19 mg B2, 0,8 mg PP, 6000 NE karotin) és
betain nevű aminosavat.
100 gr kb. 50 kalória.

Jótékony egészségügyi hatásai: lassítja az öregedést, ballasztanyagai bélrenyheség, valamint
aranyér ellen jók, ezenkívül karbantartják a bélflórát (ezzel segítik az immunrendszert). A
benne található cellulóz megköti a vizet, és ezzel együtt a méreganyagokat és zsírokat (a
vérben lévőket is).
Személyenként napi 150-200 gr ajánlott. Az ettől nagyobb mennyiség épp a cellulóz miatt meggátolja bizonyos ásványok felszívódását.
Karbantartja a test összes nyálkahártyáját, erősíti a fogakat és csontokat, vérképző.
A benne található betain aminosav a szervezet tisztulását segíti (máj és epe). Gazdag összetett
szénhidrátokban, melyek lassan égnek el, tehát nem leszünk gyorsan éhesek tőle nem úgy,
mint az egyszerű szénhidrátoktól (pl. fehérliszt termékek, édességek), valamint jól táplálják az
idegrendszert.

Két fajtája ismert: száras – melynek húsos szára és kisebb levele, valamint a leveles – melynek nagy széles húsos levelei vannak. A leveles fajta felhasználása a spenótéhoz hasonló – salátába ill. főzve krumplival. Elég néhány percig lobogó vízben főzni. Felhasználható (nyersen) töltött káposztához hasonlóan különbözi töltelékkel.
A hosszú vastag húsos szárakat spárgához hasonlóan főzhetjük ill. süthetjük (különböző
öntettel, szósszal kiegészítve).
Fűszerezése: citrom, olívaolaj, petrezselyem, fokhagyma, bors, alma ill.
balzsamecet, tejfölös-, joghurtos öntet.

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy írtál erről (is), mi épp most "fedeztük fel" a mángoldot, így hamarosan ki is próbálom a recepteket.

    VálaszTörlés