2010/03/30

Babakonyha /kiegészítve/

Amikor Annának kibújtak a fogacskái és már a szopizás mellett mást is kapott, elkezdtem főzőcskézni neki.

Nem volt időm és alapanyagom a minden napi főzéshez (dolgoztam, és a biopiacon csak szombatonként tudtam bevásárolni, na meg a szülő is ember!), ezért tömbösítettem és racionalizáltam.

Tudjuk, hogy a babák táplálásánál nem cél a változatosság, hanem az a fontos, hogy minden nap minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson a szervezetük.
Most nem azt akarom leírni, hogy pontosan mikor mit főztem, hanem a technikát, ami nekünk Annánál bevált és hamarosan Rékánál is alkalmazni fogom. Természetesen figyelembe veszem, hogy mikor mit szabad már adni a babának és azt is, hogy mit szeret, illetve, hogy mi az, amit biztosan nem eszik meg.

A zöldségféléket a biopiacról szerzem be, éppen azt, amit lehet kapni. Minden alkalommal veszek egy keveset a neki megfelelő összes fajta zöldségből.

Szóval megrakom a kosaramat mondjuk a következőkkel:
1-1 kis adag brokkoli, paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán, kis fej vöröskáposzta (vagy fehér- vagy kel-), póréhagyma, zeller, krumpli, cékla, sárgarépa, fehérrépa.

De más idényzöldségek is lehetnek. Pl: sütőtök vagy főzőtök, karfiol, spenót, zöldborsó. Néha kaptam édesköményt is.
A bioboltban beszereztem a következőket:

* 4-5 féle gabona:
quiona, köles vagy kölespehely, barnarizs, bulgur, zabpehely.

*a hüvelyesek közül nálunk a vöröslencse volt és maradt az ász, mivel nagyon gyorsan elkészül.
bio paradicsomkonzerv

*5-6 féle hidegen sajtolt olaj:
pórsáfrány, tökmag, szezám, dió, omega 3 olajkeverék, napraforgó.

A kertből behozom a fűszereket: bazsalikom, petrezselyem és babérlevél, a polcról meg leveszem a római köményt.

Amikor minden kéznél van, előveszek rengeteg tálkát. Apróra vágom az összes zöldséget (majdnem mindent le lehet reszelni nagy lyukú reszelőn, így sokkal gyorsabb) és külön-külön a tálkákba rakom. Ez rengeteg ideig tart, közben a rizst, a bulgurt és a kölest megfőzöm. Ha kölespelyhet vettem, akkor azt nem kell előre megfőzni, mint ahogy a zabpelyhet sem, ezeket és a quinoát is együtt főzöm a zöldségekkel. Ezután fogok 4-5 fazekat, és elkezdődik a kreatív része a főzésnek. A 8-10-12 tálkából összekombinálom a zöldségeket. Ami éppen tetszik. A lényeg, hogy a fazekakban az alapízek különbözőek legyenek.

Például ezt a kombinációt dobom össze (rengeteg variáció lehet, és az egyes anyagok aránya is változhat):

Brokkoli + paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, bazsalikom.

Káposzta +, cukkini, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem.

Vöröslencse + paprika, cukkini, póréhagyma, zeller, sárgarépa, fehérrépa, római kömény. A lencséhez mindig rakok quionát, mert a kettő kombinációjából (hüvelyesek+quiona) teljes értékű fehérje válik.

Paradicsom + cukkini, padlizsán, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, bazsalikom.

Cékla + cukkini, póréhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem.

Ezeket kb 20 perc alatt megfőzöm, aztán jön a további variálás: van 5 féle zöldségem, amit az 5 féle gabonával kombinálok.

Tehát pl. lesz barnarizses brokkolis zöldségtál, meg bulguros, meg kölespelyhes.

Vízfürdőben lehűtöm, majd mérőpohárral fagyasztós zacskóba adagolom a 10-12 féle ételt és feliratozás után (fontos, mert fagyasztott állapotban a kinézete alapján nem mindig ismerem fel, hogy mit is főztem) lefagyasztom.

A krumpli nem jó lefagyasztva, úgyhogy időnként frissen főzött krumplival egészítem ki az aznapi adagot. Hetente egyszer pedig egy főtt tojás sárgájával dúsítom az ebédet.

Amikor kiveszem az aznapi adagot, megmelegítem, majd fogyasztási hőmérsékleten belekeverek egy kávéskanálnyi hidegen sajtolt olajat. Minden nap másik fajta olajat használok.

Egy hónapra való, nagyon változatos ebédet főzök így meg egy délelőtt alatt.

Ideális esetben, ha a baba 6 hónapos koráig csak anyatejet kap, akkor ezek az ételek a baba 1 éves kora körül kerülnek a tányérjára.
Ha nem elég az anyatej, akkor már sokkal korábban hozzászokhat a baba a vegyes táplálékokhoz.Fontos, hogy az
1. ételekben a felhasznált alapanyagok a baba életkorának megfeleljenek, és
2. az elkészült étel állaga a baba ízlésének és korának megfelelő legyen. Tehát eleinte passzírozzuk, turmixoljuk az ételt, majd amikor a baba már „gyakorlott evő”, egyre darabosabbak lehetnek az ételei. Erre sincs meghatározott időpont. A legfontosabb, hogy figyeljük a babát és igazodjunk az ő igényeihez.

3-4 hónapos kortól adható zöldségek:

burgonya
sárgarépa
sütőtök
fehérrépa
pasztinák
cékla
édeskömény
fejes saláta
paradicsom

5-6 hónapos kortól adható zöldségek:


karfiol
brokkoli
karalábé
sóska
spenót
tök (kaporral)
passzírozott zöldborsó

8-10 hónapos kortól adható zöldségek:


póréhagyma
fokhagyma
kelkáposzta
zeller
zöldbab
cukkini

Írta: Anett

4 megjegyzés:

  1. Ez a cikk mennyi idos babakra vonatkozik?

    VálaszTörlés
  2. Mennyi idos babaknak ajanlod a fentieket?

    VálaszTörlés
  3. es ezek a zoldsegek tenyleg jok a babaknak szabad nekik enni ezt nem csak kamu

    VálaszTörlés
  4. ezeket a zoldsegeket tenyleg ehetik a babak nem csak kamu

    VálaszTörlés